Det finns få saker Alliansen kan komma överens om numera, men är det någonting som alltid enar borgare så är det det ursinniga hatet mot skatter. Ingen skillnad är det i årets budgetfråga. 

Alla allianspartier vill stoppa regeringens föreslagna skattehöjningar (ni vet sånt som ska finansiera vår välfärd och annat onödigt tjafs?). De kan dock inte komma överens om hur det ska göras, eller hur det ska finansieras - vilket kan innebära ett hål på 4 miljarder kronor i statens intäkter.

Moderaterna vill fälla hela regeringens budget genom att lägga fram en gemensam alliansbudget, vilket förutsätter att de sedan tar regeringsmakten tillsammans med Sverigedemokraterna (ett parti som gärna röstar på en alliansbudget).

Centerpartiet och Liberalerna är inte sugna på att regera med fascister och vill därför inte lägga fram någon gemensam alliansbudget. Däremot vill de stoppa höjningen av bland annat flygskatten och marginalskatten i höstens kommande budget, vilket skulle minska statens intäkter med 7,1 miljarder kronor.

Nu visar en granskning från Dagens Industri (DI) att vår kära oppositionsallians inte har någon plan för hur de minskade intäkterna ska kompenseras. Deras enda förslag har varit att slopa regeringens byggsubventioner. DI förklarar pedagogiskt att det dock inte kommer räcka - eftersom att staten redan ingått avtal om de pengarna. En stor del av de planerade byggsubventionerna måste alltså betalas ut, de kan inte användas för att finansiera stoppade skattehöjningar.

Kvar står vi med minus 4 miljarder kronor. Allt för att borgarna får krupp av höjda skatter.

De som räknar fel med 4 miljarder kanske inte är lämpliga personer att hålla i statsfinanserna. Vad hände med den där regeringsdugligheten de tjatade nåt så djävulskt om i valrörelsen 2014?Vad Kristdemokraterna tycker? De vill fälla regeringen tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Men ärligt, vem bryr sig?