​Igår skrev alliansföredträdare i Stockholms läns landsting en debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida där de vädjade till landstingspolitikerna att “ta ansvar” och inte riva upp avtalet som reglerar köpet av det stora nya sjukhuset Nya Karolinska.

Det är ett pressat gäng som skriver att de “väljer att blicka framåt” och tycker andra ska göra det också. Vad som egentligen händer är att alliansen i landstinget har tagit med skattebetalarna och de andra partierna på en väldigt dyr och reskabel balansgång på en väldigt small balansgång, över ett väldigt djupt ekonomiskt stup -- och nu ber de oss inte titta ner.

“Lita på oss, det blir nog bra tillslut” vill de få oss att tro.

Här är andledningarna till varför vi inte ska göra det:

För det första: Hela NKS-projektet började med en dålig upphandling. Genom att samarbete med näringslivet skulle man göra bygget billigare. Istället blev det dyrare på grund av onödiga räntekostnader. Mycket dyrare. Flera miljarder dyrare än det från början var tänkt!

...och vi har bara börjat.

För det andra: En stor del av pengaförlusten berodde på att hela upplägget var taget från en brittisk förebild som även det blev massivt mycket dyrare än planerat. Alliansen i Stockholms landsting försökte ta samma koncept till Sverige och förvänta sig olika resultat. Det brukar inte funka.

För det tredje: Sjukhuset blev inte billigare för man samtidigt som man skulle bygga sjukhus också skulle finansiera dom som var tänkta att bygga sjukhusets skatteflykt.

Och till sist: Ett ganska bra lackmustest på när borgare har ordentligt fel är när andra borgare säger att de har fel. Särskilt fel vet man att de har när hela gräddhyllan i gamla-skolans Stockholmsmoderater har förnekat sitt ansvar i det hela, och försöker få folk att tro att de försökte stoppa bygget av NKS.

Det kanske någon skulle berätta för alliansföreträdarena som skriver på Svenska Dagbladets debattsida.

När hela den här historien började var sjukhuset tänkt att kosta 14,5 miljarder kronor.

För ett halvårsedan var notan upp i 52 miljarder. Nu är den uppe på 61,4 miljarder svenska riksdaler.

Och vem är det får betala? Svar: Du som skattebetalare.

I dagsläget verkar det som att NKS kommar att kosta lika mycket som hela Polismyndigheten (!) gör. Inte på grund av att sjukhuset blir bättre, utan bara på grund av att alliansen är dåliga på att sköta pengar..

Deras strategi kan alltså just nu är sammanfattas genom att i första steget bränn pengar, i andra steget försöka förneka ansvar, och i tredje steget hålla skattebetalarna som gisslan för att få bränna ännu mer.

Detta här är (nästan) så absurt att det inte ens är roligt längre.