​Man ska inte kunna sälja knark utanför en förskola, tycker AKB. Det handlar om ett "särskilt otrygghetsskapande beteende": Anna Kinberg Batra vill ge polisen makten att att begränsa människors rörelsefrihet i tre månader. Efter det har folk möjlighet att överklaga beslutet till domstol.

Som alla vet är det fullt lagligt i Stefan Löfvens Sverige att sälja knark utanför förskolor. Trötta småbarnsföräldrar som försöker få ihop livspusslet. Ibland blir det takeaway-kinamat, ibland tjack.

Eller inte. I Sverige är det faktiskt olagligt att sälja knark överallt.

Det som inte är lagligt är att förbjuda människor att vistas på offentliga platser. Kinberg Batras förslag kränker varje liten del av vår mötesfrihet, yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och rörelsefrihet.

Som Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, påpekar i dagens Svenska Dagbladet  ges polisen möjlighet att begränsa friheten för människor som inte har dömts för något brott. En person som har uppvisat ett ”särskilt otrygghetsskapande beteende” kan förbjudas att vistas inom ”ett bestämt område om 500 till 1 000 meter från den plats där det särskilt otrygghetsskapande beteendet har ägt rum”. Detta ska omfatta även beteenden som inte är kriminella, bara särskilt klandervärda enligt någon random polis.


Istället för “no go-zoner” skulle vi gärna se några let’s not go så jävla low-zoner, Kinberg Batra.