På äldreboendet Gustavsgården i alliansstyrda Värmdö kommun tvingas de boende nu bo i containrar. Nej, du läste inte fel, containrar. Små arbetarbaracker, utan kök och med dålig belysning på endast 12-kvadrat.

Efter en undersökning från arbetsmiljöverket så bedömdes flera av rummen på Gustavsgården obeboeliga. En av de boende Alfred Endl säger så här om att bo i en container:

”Det känns jättejobbigt. Jag känner mig instängd som ett fängelse. Det värsta för mig är att jag är tvungen att gå upp för att hämta mat, förut kunde jag laga mat själv. Jag måste också röra på mig, annars blir jag mycket sämre och det är svårt här.”

Alfred Endl är 90-år gammal, och bor i en container.

Allt detta låter fullständigt absurt, på gränsen till galet. Men det är sant.

”Jag är minst sagt upprörd”

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Värmdö, har tidigare kritiserats för att ha dragit ned resurserna för stöd till personer med funktionsnedsättning i kommunen. När skandalen uppdagades för första gången i mitten av januari så svarade han så här på kritiken:

”När det gäller den här biten har jag varit ovetande. Det var inte riktigt vad jag räknat med. Jag är minst sagt upprörd, och funderar över hur vi ska ordna detta. Man kan ju bara tänka sig hur det blir i sommar när det är 30 grader varmt, sa han”

Att han är ovetande känns tveksamt, men det tanke på att det är han och hans partikamrater på vård- och omsorgsnämnden som bestämt riktlinjerna för renoveringsarbetet. Men skönt att han känner sig upprörd i alla fall.

Containrarna blir billigare men stannar

Nu när skandalen har uppdagats, så är alla givetvis väldigt upprörda att detta har hänt, och fått pågå i nästan en halv månad utan att något stoppat det. Det hade ju varit bättre om de inte hade gjort det från första början, men vad kan vi förvänta oss. Värmdöalliansen har i alla fall lovat att ge de som bor i containrarna ersättning i form av fri hyra, fri kost och bättre utemiljö.

En fin gest, absolut, men hur hjälper det deras livskvalitet egentligen? De äldre är fortfarande fast i sina containrar i minst fyra månader till. Om saker kostar eller inte, spelar knappast någon roll för de som bor i Gustavsgården. En av de boende Berit Sundström säger såhär till Svt Nyheter:

”Det är alldeles för lång tid. Det är ju en lång tid i en gamlings liv. Ska man bo i en container ska det i alla fall vara större.”

Det enda de vill ha är ett varmt, ljust och välkomnande hem. Något som en kan tycka att Värmdöalliansen borde kunna leverera. Om inte Jan Dolk (KD) kan bidra med grundläggande trygghet, kan han då ta hand om kommunens äldre?