PR. Borgerligheten verkar ha väldigt svårt att hålla isär vad som är deras pengar och vad som är medborgarnas. Om ens landstingspolitiker har problem med sin popularitet ser de flesta det som något partiet får lösa själva, medan högern anser skattebetalarna ska stå för notan hos en PR-firma. Som så:
SvD kan nu avslöja att en del av konsultkostnaderna gick till att låta revisionsbolaget KPMG utforma en pr-strategi kring hur trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm och andra allianspolitiker i landstinget skulle agera. I planen, som kallas ”utkast till kommunikationsstrategi” och är stämplad som arbetsmaterial, ingick bland annat att låta de fyra ledarna från majoriteten i trafiknämnden skriva en debattartikel i Dagens Nyheter.
Här om dagen visade det sig att Alliansen i Stockholms stadshus har lagt 60 miljoner kronor för att uppmana Stockholmarna att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Uppdraget har legat på PR-byrån Verítas bord. Byråns VD är före detta partistyrelsledamot i Folkpartiet - alltså ett av partierna som drivit på utförsäljningen av allmännyttan.

Sedan har vi ju skandalomsusade Carema från förra hösten, som bad om ursäkt för vanvården på äldreboenden runt om i landet. Det är en avsevärd förbättring, då bolaget tidigare hållit sig med talepunkter som ”[vi] tycker inte att boende hos oss dör av svält” när de de facto dog.

Ursäkt-utspelet gjordes på inrådan av PR-firman Brunswick som bolaget har anlitat. Brunswick leds av Henry Sténsson och han är ordförande för Moderaterna i Stockholm - som i åratal varit drivande för att överlämna kommunal vård och omsorg till just Carema.

Men det slutar inte där. Stockholms kommun, som alltså styrs av de moderater Sténsson leder, har fått mediala problem på grund av vanvårdshärvan (som i huvudsak drabbat Stockholm) - det är ju ändå kommunen som beställt och finansierat vanvården. Så kommunen har vänt sig till PR-firman Kreab Gavin Andersson för att få hjälp - en PR-firma som leds av bland andra Fredrik Reinfeldts tidigare stabschef Niclas Bengtsson. I alla dessa fall har skattebetalarna fått stå för notan.

Och då har vi inte ens diskuterat Regeringskansliets väldiga PR-kostnader.

Idag slutade för övrigt Fredrik Reinfeldts ny stabschef för att gå till PR-byrån Prime. Mer pengar lär flöda från skattebetalarna till PR-branschen.