I och med apoteksavregleringen öppnades det upp för andra aktörer att starta apotek och sälja medicin. Vän av ordning anser att dessa aktörer främst borde vara intresserade av att sälja just medicin men som vi alla vet gav avregleringen oss istället energidrycker och glass på apoteken, själva försäljningen av just medicin är snarare sekundär för apoteksägarna, det är ju inte där de stora vinsterna finns. Prisregleringen på receptbelagt och konkurrens från dagligvaruhandeln på receptfritt har lett till att apoteken satsar allt mer på diverse hälso- och skönhetsprodukter samt speciallivsmedel. På fyra år har försäljningen av den här typen av varor på apoteken ökat med 1,2 miljarder kronor. Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening säger:
 ”De blir en viktigare och större del av den totala försäljningen.”
Om nu inte apoteken längre är intresserade av att sälja läkemedel, var skall vi då köpa våra mediciner? Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, tycker att utvecklingen är oroande.
 ”Det är riktigt allvarligt om apoteken går mot att ha mindre receptbelagda läkemedel, så de blir svåra att komma åt, och mer munvatten. Det var inte tanken med avregleringen.”
Så mindre mediciner men mer smink, hurra för avreglering och kommersialisering! Sen får vi inte glömma att efter avregleringen har vi fått bevittna försämrad patientsäkerhetnedläggningar i glesbygdinga nya apotek på nya ortersämre servicesämre arbetsmiljöoligopol med tre skattefifflande riskkapitalbolaghögre prisersvårare att få tag i livsviktig medicin och alla missförhållanden hemligstämplas av Läkemedelsverket eftersom det är företagshemligheter. Ett parti som verkar tycka att detta är en toppenutveckling är Centerpartiet, som än så länge sitter i riksdagen. Centern har i sann privatiseringsanda nu lagt förslaget att svenska staten inom några år skall sälja Apoteket AB. Centerpartisten Anders W Jonsson är ordförande i riksdagens socialutskott och talesperson i apoteksfrågor säger följande:
”Vi ser inget självändamål i att staten ska vara en aktör på apoteksmarknaden. Staten är ingen bra ägare av företag på den privata marknaden.”
Så mindre mediciner och mer smink, allt för att centerpartisterna skall vara nöjda med att ha öppnat upp ännu en marknad som vi medborgare egentligen inte behöver. Visst låter det fantastiskt bra? Tycker du att det är rimligt att Centern öppnar upp för att ännu fler välfärdsoligarker skall kunna ta ut hysteriska mängder vinst? Om inte, stå med oss i kampen mot försäljningen av Apoteket AB. Klicka på bilden nedan för att skriva under vår namninsamling: