KOPPLINGAR. Attendo är ett spännande bolag med intima kopplingar till politiska partier. I Storbritannien har Attendos styrelseordförande Michael Fallon blivit parlamentariker för Moderaternas systerparti Tories. Pengar och positioner som byts mellan regeringspartier och vårdbolag är en situation vi har också i Sverige.


Attendo-folk i politiken
Michael Fallon.
Foto: Tories


Gustaf Douglas.
Foto: Moderaterna

Henrik Borelius.
Foto: Attendo

Attendo ägdes tidigare av greve Gustaf Douglas, som numera är insamlingsansvarig för Moderaterna och sitter i partiets styrelse. Attendo har gjort honom mycket rik. Och Attendos vd, Henrik Borelius, bror till tidigare handelsministern Maria Borelius, har utsetts till rådgivare åt regeringen i vårdfrågor.

Michael Fallon i Storbritannien har utöver sin parlamentsplats utsetts till vice partiledare, men han kvitterar varje år ut 13 600 pund från vårdbolaget.

Stora vinster
Fallon har varit en högljudd förespråkare för det som kallas NHS-lagen, som handlar om att släppa in privata aktörer i den brittiska sjukvården. Liknande lagändringar gjordes i Sverige för ett par år sedan, och Attendo blev rika som troll.

Mörka pengar
Precis som att Tories har sina mörka pengar har Moderaterna hållit sina finansiärer hemliga. Partiet har tagit emot över 80 miljoner mellan 2000 och 2008, med toppar på cirka 30 miljoner vid vardera valen. Rimligtvis borde det finnas en liknande summa vid valet 2010, som var Moderaternas dyraste valrörelse. Uppskattningsvis alltså minst 110 miljoner kronor.

Moderaterna, likt Tories, tar emot pengar från vinstintressen. Detta har dåvarande partisekreteraren Per Schlingmann erkänt. Ett sådant vinstinstresse vad en samanslutning av medieföretag som i utbyte mot pengar vill ha en lagändring för att få sända mer reklam i radio. Moderaterna ändrade den lagen. Som så här:

Så sent som i mars avslöjades det att Tories hade sålt möten med partiledaren till företag. Stor skandal. Partikassören Peter Cruddas avgick. I Sverige har Moderaterna gjort samma sak.

Brittisk öppenhet
Det finns en stor skillnad mellan Attendos agerande i de två länderna. I Sverige är det inte olagligt att utan insyn skänka enorma pengasummor till politiska partier, och en sådan lag blockeras av Moderaterna. I Storbritannien är det brottsligt, vilket gör att det redovisas eller blir skandaler.

Om man i Storbritannien tycker att det är ett problem att parti privatiserar vården samtidigt som det tar emot pengar från bolag som tjänar på det, ja då kan man rösta på ett annat parti. I Sverige har man inte den valmöjligheten.