I veckan tillsatte regeringen en utredning för att titta på hur en åldersbegränsning på sociala medier kan se ut i Sverige. Detta på grund av ett EU-direktiv som kräver att barns personuppgifter måste skyddas bättre och att målsmans godkännande därför behövs på fler sociala medier än idag. Om detta ska gälla från 13 eller 16 års ålder får Sverige själva bestämma. Det är alltså inte så illa som media fått oss att tro med sina rubriker som: “Regeringen inför åldersgräns på internet”. Men det har få haft koll på. Reaktionerna mot utredningen har varit många, men igår fick vi se en av de osmakligaste. Självklart kom den från den moderata riksdagsledamoten och twittergeniet Hanif Bali.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 09.53.28.png

Det krävs inte raketforskning för att lista ut vad Bali anspelar på. Han har tidigare varit en av Moderaternas tydligaste förespråkare för medicinska åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn. Han fortsätter alltså att sprida myten om att många ensamkommande barn egentligen är vuxna, något som Sveriges högerextrema rörelser älskar.

Men om det skulle vara svårt att förstå vad Hanif Bali menar med sin tweet kan vi ta tolkningshjälp av rassesajten Fria Tider som i ett svar erbjuder M-företrädaren en plats som skribent.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 09.54.43.png

Hanif Bali sitter alltså i moderaternas partistyrelse men tillåts ändå harva runt och säga skeva saker på bland annat Twitter. Emellanåt tar partiledningen honom lite halvhjärtat i örat, men eftersom det aldrig blir några konsekvenser kan han fortsätta vara en moderat företrädare som tilltalar de väljare med de absolut sunkigaste väderingarna. Utan att M behöver stå för det.

Hur länge ska M-ledningen få fly ansvaret för sin partistyrelseledamots uttalanden?


Mer om Balis bravader på Twitter hittar ni här:

  • När han bad advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg gå om gymnasiet
  • När han blev avstängd från Twitter
  • När han fått för sig att långtidsarbetslösa inte duschar
  • När den järnrörssvingande Kent Ekeroth tyckte att hans tankar om mångkultur var så kloka att han blev inbjuden till Sverigedemokraterna
  • När han berömde den andra järnrörssvingande Sverigedemokraten Erik Almqvist för en insändare om de som “kramar ihjäl varje flykting och invandrare som kommer till Sverige”