”Det är hög tid att begränsa strejkrätten” skriver Jan Björklund i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Den måste tydligen begränsas för jobbens och välfärdens skull. Nu får det vara nog med okynnesstrejkande som kostar företagen en massa pengar.

Igår skrev vi om Liberala ungdomsförbundet som vill dra in barnbidraget samtidigt som de fortsatt vill tillåta vinstjakten i välfärden och fortsatt skatteflykt från landet.

Idag är det Jan Björklund och de vuxna liberalerna som går näringslivets intressen.

Den svenska modellen

Att fackförbund tillåts strejka är en grundläggande del i den svenska modellen. Lika grundläggande som att arbetsgivarna tillåts att använda lockout (utestängande av anställda från arbetsplatsen). Men det senare är inte Liberalerna lika intresserade av att begränsa.

Att Sverige plågas av en massa strejker som hotar jobben och välfärden är en lögn. Sverige strejkar nästan minst i Europa tack vare starka fackförbund, kollektivavtal och den i avtalen inbyggda fredsplikten. Lönebildningen och den svenska modellen fungerar bra.

Strejkrätten på svensk arbetsmarknad är inte ett problem idag.

Bristen på kollektivavtal

Det är just avsaknaden av kollektivavtal som gjort att Hamnarbetarförbundet gått ut i konflikt i Göteborg. Arbetsgivaren APM Terminals har valt att inte teckna kollektivavtal med förbundet, nekat företrädare från förbundet att förhandla för sina medlemmar vid de varsel som nu lagts och inte respekterat ingångna överenskommelser.

Hamnarbetarförbundet har försökt att lösa konflikten med förhandlingar men inte nått fram. Då kvarstår rätten att ta till stridsåtgärder.

Attackerat strejkrätten i över 20 år

Svenskt näringsliv och högern har drivit frågan om inskränkningar i strejkrätten i mer än 20 år. Det här handlar inte om något plötsligt infall på Liberalernas partikansli, det här är en del i en tydlig politisk agenda - Att bryta ned den svenska modellen.

En begränsning av strejkrätten är att avväpna fackföreningsrörelsen och skulle fullständigt förskjuta makten över arbetsmarknaden till näringslivet och arbetsgivarna. Vilket, såklart, är Jan Björklund och Svenskt Näringslivs mål.

Strejkrätten behöver inte begränsas. Jan Björklund däremot… han är rätt uttjatad.