Statsrådspension är en inkomstgaranti som räknas av mot andra inkomster en person har efter den lämnat sin post som statsråd. Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund har dock valt att inte dra av för sina andra inkomster och tar ut över 60 000 kronor i månaden.

Pensionen är en slags a-kassa utan tak för eliten. Och det är inte den a-kassa som Hägglund själv var med och sabbade när alliansen tog makten 2006. Nu vill ju alliansen även sänka lägstalönen och tycker att 14 000 kronor i månaden är rimligt, när 60 000kr tydligen inte går att leva på.

Jag håller på att ställa om från lång tid i politiken till att klara mig på egna ben. Min ambition är att när det har gått ett år efter det att jag lämnade politiken så ska jag klara mig på egna ben, säger Göran Hägglund.

Fast han har ju fyra jobb, det är att klara sig på egna ben kan man tycka. Han är föreläsare, han sitter i vårdjätten Aleris styrelse, han är rådgivare åt en PR-firma och har anlitats för ett uppdrag hos regeringen. Trots det tar han alltså ut full statsrådspension och kallar det “omställningsperiod”. I sann alliansanda gapar han sig hes när andra får “bidrag” men själv tackar han inte nej.

Han sänkte a-kassan för alla andra. Själv cashar han in a-kassan trots att han har fyra jobb.