VINDFLÖJEL. Vi har tidigare skrivit om hur Anders Borg vill ge en rejäl skattesänkning till 200 mycket välbärgade riskapitalister. Ett förslag som var så bra för riskkapitalisterna att de lika gärna hade kunnat skriva lagen själv. Eller ja, det visade sig att det hade de, och lobbat in den på finansdepartementet. När kritik framförs på bred front i DN och Di ja blir det nya bud från den annars så tvärsäkre Borg:
Anders Borg - Ny moderat. Och
gammal. På samma gång.
Det vi kommer att göra nu är att lysa igenom förslaget och skulle det visa sig att det inte får önskvärd effekt, det vill säga ett väsentligt högre skatteuttag, då får vi arbeta om förslaget eller lägga det på is framöver, säger han. 
Har Borg fattat att hans förslag är en dålig idé? Nej, men han har fattat att andra har fattat att det är en dålig idé att rikta skattesänkningar till några av landets mest välmående medborgare.

Tanken verkar ha varit att helt enkelt smyga igenom skattesänkningen. Den skulle ju ändå inte märkas, eftersom den på något magiskt sätt skulle finansiera sig själv. Just den där inställningen skattesänkningar finansierar sig själva var ju något av en tidigare moderat paradgren, och något som konceptet Nya Moderaterna skulle göra upp med. Men när det kommer till förmåner för riktigt rika skiner det gamla igenom.

Samma sak skedde med femte jobbskatteavdraget, som ju enligt Borg var ”den i särklass mest effektiva åtgärden för att varaktigt höja sysselsättningen”. När resten av alliansen ville prioritera annat förra hösten skrotades avdraget, trots att det enligt Borg skulle skapa fler jobb och därmed öka skatteintäkterna.

En normal minoritetsledning hade tagit strid för det man tror på. Men det förutsätter ju att det man tror på inte är skattesänkningar för riktigt riktigt rika.