VISIONSLÖST. Förväntningarna var höga när alliansen igår skulle lansera sina satsningar på bostäder i vårbudgeten. Skulle det äntligen komma förslag för nybyggnation? Skulle man ta tag i en fråga som man tidigare lämnat walk over i?

De ser glada ut. Foto: Moderaterna
Efter presskonferensen var det uppenbart. Det bidde inget. Förslagen var fler avdrag - inte fler bostäder. Eller ja, regeringen hoppas med sin plan på sikt öka bostadsbyggandet med 400 lägenheter per år. Nu låter inte kritiken vänta på sig, så gott som de flesta är missnöjda med regeringens "satsning". Stockholms Studentkårers Centralorganisation:
– Det mest anmärkningsvärda är att regeringen väljer att satsa på andrahandsmarknaden i stället för att bygga nytt. De vill inte ta i frågan om bostadsbrist och tycker att det kostar för mycket med nybyggen.
- De som hyr i andra hand är de som har svagast ekonomi och de ska nu betala mer”, säger Barbro Engman som talar om en ”hel generation som utnyttjas på andrahandsmarknaden”.
– Förslagen spås leda till en marginell ökning av bostadsbyggandet. Det här kommer att påverka de unga negativt. Vi har redan knappa resurser som det är.
På Alliansfrittredaktionen har vi alltid trott att fler bostäder uppstår om man bygger just bostäder. Men vem säger att logik och rimlighet alltid är det rätta?