Efter en lång och konstig debatt om bilden av Sverige, vill också Anna Kinberg Batra dra sitt strå till stacken genom att ge Moderaternas syn på saken, för att förhoppningsvis försöka lugna debattklimatet lite.

Men som vanligt var det för mycket att förvänta sig av en alliansledare som Kinberg Batra.

Debattartikeln består av samma gamla repetition av moderata slagord. Allt i Sverige går tydligen utför.

Göder ett sämre debattklimat

Hennes slutsats är att: Stefan Löfven och Jimmie Åkesson har lika fel som högerpopulisten Trump om hur bra eller dåligt Sverige är.

”Min och Moderaternas idé är en annan. För oss är inte bilden av Sverige det viktigaste – utan verkligheten. Sverige är ett av världens bästa samhällen att födas, växa upp och leva i. Och vi har samtidigt flera allvarliga samhällsproblem som kräver lösningar.”

Ett skickligt retoriskt knep. Löfven och Åkesson är som Trump, men vi moderater är väktare för verkligheten. En bekväm slutsats, då hon i princip försvårar all form av politisk debatt. Om dina politiska motståndare påstås inte förhålla sig till verkligheten, varför ska vi då folket lyssna på dem?

Verklighetens folk

Likt när Göran Hägglund under Almedalen 2009 återupptog begreppet ”verklighetens folk” från Ny Demokrati, så försöker Anna Kinberg Batra här skapa klyftor mellan folket och partierna. Klyftor mellan vad hon säger är en felaktig och överdriven Sverigebild hos SD och S, men en verklighetstrogen bild hos Moderaterna.

Inte nog med att Kinberg Batra passar på att göda politikerföraktet, hon påstår alltså också att Moderaterna är det parti som står på ”folkets” sida och som vet hur ”verkligheten” ser ut. Det är ungefär lika pålitligt som om Stefan Löfven påstått sig vara Östermalmtanternas förstahandsval.