Idag har Alliansen, typ, nästan, berättat vad de har för plan för budgetomröstningen i höst. Men helt ärligt så blev nog ingen klokare av detta.

Vi har tidigare skrivit om hur Alliansen vill stoppa tre skattehöjningar i regeringens budget för 2018. De har dock inte varit överens om hur det skulle gå till eller presenterat någon ersättning för den förlorade inkomsten - vilket skulle kunna innebära ett hål i statens budget på 4 miljarder kronor.

På dagens finansutskott presenterade de fyra allianspartierna att de tänker stoppa tre av regeringens skattehöjningar: nya 3:12-regler, flygskatten och höjd marginalskatt. (På ren svenska: högre skatt för fåmansföretag, göra det lite dyrare att förstöra miljön och höja skatten för de allra rikaste)

Annie Lööf (C) gav besked på Twitter om en enad allians:


Men Ebba Busch Thor (KD) var snabbt ute med en dementi:


Alliansen, enade? In your dreams Lööf.

Misstroendeförklaring, kanske

Om regeringen inte lyssnar på deras krav är de beredda att väcka misstroendevotum mot ministrar i riksdagen (typ avsätta ministrar).

Jan Björklund (L) har fått för sig att det är finansminister Magdalena Andersson som ska avsättas i första hand, och kanske näringsminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Anna Johansson. Men Annie Lööf vill inte avsätta finansministern. Hon uppger däremot inte vilken minister hon tänker avsätta.

”Alliansens hot mot ministrar är absurda”

Till och med den borgerliga ledarsidan på Expressen ifrågasätter nu vad Alliansen håller på med:

”Tanken med misstroendevotum är att riksdagen ska kunna avsätta statsråd som har misskött sitt ämbete. Men nu hotar alliansen alltså med att fälla socialdemokratiska ministrar för att de genomför socialdemokratisk politik.”

Japp. Alliansen har tagit käbblet till en ny nivå.

Ny alliansregering?

Centerpartiet vill inte ha någon ny alliansregering eftersom att den skulle behöva stöd från Sverigedemokraterna. Därför lägger Annie Lööf inte fram en gemensam alliansbudget, som Kristdemokraterna och Moderaterna vill, utan hotar bara med att avsätta ministrar om de inte genomför borgerlig politik.

Sist Alliansen bråkade om regeringens budget, och till sist fällde den tillsammans med Sverigedemokraterna utlyste statsminister Stefan Löfven nyval. 

Det vore ju olyckligt för folkölspartiet Kristdemokraterna, krisande Moderaterna och partiledarstridande Liberalerna om deras tjafsande råkade leda till nyval på riktigt den här gången.