Den 28 augusti hålls en manifestation mot bojkott av israeliska varor. Manifestationen arrangeras av organisationen Sionistiska Federationen tillsammans med kampanjen stoppabojkott.se. Två av talarna kommer vara Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Liberalernas Birgitta Ohlsson.

Sionistiska federationen har bland annat kritiserats av organisationen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred för högerextrema åsikter. De stöder även Israels ockupation av Palestina. Men det är tydligen inget problem för Busch Thor och Ohlsson.

Den svenska högern har en minst sagt romantiserad inställning till Israel. När Sverige erkände Palestina som stat påstod en liberal riksdagsledamot att det var på grund av regeringens antisemitism och Birgitta Ohlsson kallade beslutet för ”omoget”. Att de ställer upp på manifestation med en extrem Pro-israelisk organisation är därför inte helt förvånande.

Ebba Busch Thors kärlek till förtryckarstaten goes way back. 2009 poserade hon glatt bredvid pansarvagnar i en T-shirt från den israeliska armén under ett besök i landet. När hon skulle väljas till partiledare kommenterade hon bilderna så här:

”Jag står upp för Israels rätt att försvara sig självt och sitt folk men är också fast övertygad om att vägen till fred går genom en tvåstatslösning och att parterna möts vid förhandlingsbordet”

Det rimmar rätt illa med att delta på en manifestation arrangerad av en organisation som stöttar Israles ockupation av palestinskt område.

Frågan är vad alliansföreträdarnas samröre med Sionistiska Federationen betyder för alliansens inställning i Israel-Palestinafrågan. Står de fortfarande upp för en tvåstatslösning?