Nu är det officiellt, Sverige har en ny regering.  Trots misstroendeförklaring har Stefan Löfven däremot valt att behålla försvarsminister Peter Hultqvist för att inte riskera sveriges försvarspolitik.

Detta sker som reaktion på It-skandalen på Transportstyrelsen, där det uppdagats att information kan ha läckts från Transportmyndigheten och gett utomstående tillgång till hemligstämplad information.En skandal som kräver en väl genomförd undersökning för att förstå var misstag begåtts för att kunna ge de skyldiga skulden.

Nej, såklart inte, sånt har inte Alliansen tålamod med. De vill att regeringen tar ansvar, innan det retts ut vad de ska ta ansvar för.

Många år av privatiseringar

År 2015 övergick transportmyndighetens register över polisens hemliga belastnings- och misstankeregister samt hela det svenska körkortsregistret från Transportmyndigheten i Örebro till det amerikanska IT-företaget IBM.

Utåt sett var det ett sätt att spara pengar, men internt var det ett led i alliansregeringens  långsiktiga privatiseringsplaner.

Säpo varnade tidigt att outsourcingen av information till osäkra it-center i bl.a Rumänien och Tjeckien var att betraktas som en säkerhetsrisk.

Så förutom att skuld bör läggas på ansvariga tjänstemän och myndighetschefer, så bör inte den förra alliansregeringen se sig själva som helt oskyldiga.

Alliansen utan tålamod

Om Allianspartierna hade varit den kritiska och ansvarsfulla opposition som de vill få oss att tro, så hade de väntat på KU:s dom.

Nu är de istället beredd att gå emot Stefan Löfvens beslut att behålla försvarsminister Peter Hultqvist, och riskera svensk försvarspolitik. Kan vi verkligen lita på att Alliansen kan styra vårt land, när de sätter politiska småkäbbel över svensk säkerhetspolitik.