”Det är för lätt att vara kriminell i Sverige idag” skriver Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé (ni vet han som nyligen fick kicken som partisekreterare?) idag på Expressens debattsida.

Debattartikeln är en uppvisning i den värsta sortens moderat populism. Tobé målar upp en bild av hur känslan av otrygghet ökar och menar att lösningen är att ta bort den så kallade ”straffrabatten” för de som åtalas för flera brott samtidigt. Alltså att vi kommer ha människor som sitter i fängelse hur länge som helst (varför ”straffrabatten" finns förklaras bra här).

Men inte ens Tobé är säker på att hans förslag skulle ge resultat:

”Det finns en diskussion om längre straff minskar brottsligheten eller inte. Men jag tycker inte att man ska förminska det faktum att ett antal kriminella kommer i alla fall vara utanför samhället under en längre tid.”

Tobés mål är uppenbarligen inte att kriminaliteten faktiskt ska minska utan att väljarna ska tycka att han och Moderaterna är ”hårda mot kriminalitet”. Classic populism. De är inte intresserade av att göra Sverige bättre. De tänker bara utnyttja att människor känner sig otrygga för att vinna väljare istället för att se till så att folk faktiskt är trygga.

Det här är troligtvis en del i en ”hårdare tag-kampanj". Titta bara på den här fantastiska delningsbilden från igår:

”OK."

Tror verkligen Moderaterna att väljarna kommer låta de komma undan med så här kassa budskap (och delningsbilder för den delen)? Eller är det helt enkelt bara för lätt att att vara moderat i Sverige idag?