I söndagens aktuellt vägrade Anna Kinberg Batra svara på frågan om hon kan tänka sig att regera Sverige med stöd av Sverigedemokraterna. Idag säger KD-ledaren Ebba Busch Thor att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti.

”Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse”, säger hon till tidningen Dagen.

Men vad skönt att hon erkänner deras historia. Annars hade ju det nästan varit ett olämpligt uttalande.

Bildresultat för sverigedemokraterna ss
Här har vi Tina Hallgren Bengtsson,den första sverigedemokraten Jimmie Åkesson fick kontakt med.

Busch Thor har inte heller något emot att få stöd från rasistpartiet för att kunna regera. Och hon tror inte att det kommer bli något problem för alliansen inför valet 2018.

Alliansfritt är ju till sin natur lite anti allianspartierna. Men Centerpartiet och Liberalerna förtjänar beröm här. Hittills har de varit tydliga med att Sverigedemokraterna ska hållas på avstånd. Men det förpliktigar, och med Busch Thors uttalande ställs det på sin spets.

Under dagen twittrade Annie Lööf att Centerpartit står fast vid att de inte vill sitta i en SD-beroende regering. Men om det betyder att hon är beredd att lämna alliansen vill hon inte svara på.

Frågan är nu när, och om, allianshärdsmältan kommer. För inte kommer väl Centerpartiet och Liberalerna köpa normaliseringen av extremhögern?


Uppdatering

Ebba Busch Thor har nu ändrat sig och säger att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Men hon har fortfarande inget problem att regera med stöd av dem.

Inlägget, precis som Busch Thors hållning, uppdateras löpande.