Fram tills nu har Alliansen haft en blind tro på att samarbete med Sverigedemokraterna inte skulle innebära att fascistpartiet får mer makt. På nationell nivå lever inbillningen kvar hos åtminstone Moderaterna och Kristdemokraterna, men i Gävle får de äta upp sin tidigare naivitet.

Sverigedemokraterna i Gävle hotar nu att fälla Alliansens budget för nästa år i kommunfullmäktige.

Det var hösten 2015 gävlealliansen fick igenom sin kommunbudget med stöd från Sverigedemokraterna. De rödgröna, som var och fortfarande är största minoritet i kommunfullmäktige, valde då att avgå istället för att styra med en alliansbudget. Alliansen tog över makten och blev beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd.

Vid den tidpunkten erkände inte Moderaterna i Gävle att stödet betydde ett aktivt samarbete. De hade inget emot deras nazistiska historia eller rasistiska nutid. Kommunalrådet Inger Källgren Sawela sa då att:

"Det är för tidigt att ta ställning”

Nu får gävleborna betala priset för Alliansens naiva inställning. För om Alliansen inte går Sverigedemokraterna till mötes i sin budget för 2018 kommer de göra samma sak som de gjorde mot de rödgröna för blott två år sedan. Ett sådant hoppande mellan politiskt styre mår ingen kommun bra av.

Ingen förutom Alliansen i Gävle är förvånade, stöd av Sverigedemokraterna har alltid betytt och kommer alltid betyda att de får mer makt.

Gävle kommun har förts fram av Sverigedemokraterna som en förebild för samarbete. De kallar det för ”Gävlemodellen”. En modell som nu visar sitt rätta ansikte -  Sverigedemokraternas röster är inte gratis. 

Vågar vi hoppas på att Anna Kinberg Batra lär sig något av detta haveri?