Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, har i intervjuer berättat hur han verkligen gillar idén om låglönejobb i Sverige. Kristersson, influerad av Tysklands jobbpolitik, tycker uppenbarligen att låglönejobb med en månadslön motsvarande 4000 kronor är en bra idé. Dela på jobb och sänk arbetstiden verkar vara Kristerssons melodi.

Andra är inte lika positiva som Kristersson. Torbjörn Hållö, LO-ekonom, var redan i mars kritisk. Det går helt enkelt inte att leva på 4000 kronor i månaden. Vilket även går att se i Tyskland där många tvingas kombinera sitt låglönejobb med socialbidrag. Hållö är inte ensam i sin kritik. Även TCO är kritiska och lyfter de tyska låglönejobben som ett varnande exempel.

Göran Zetterberg, chefsekonom på TCO, tycker inte den tyska politiken var speciellt framgångsrik. Antalet arbetade timmar i Tyskland har minskat mellan 1995-2013, konsumtionen har stagnerat och investeringar är bland de lägsta i Europa. Ingen framgångshistoria med andra ord.

Sju miljoner tyskar har fått anställning hos vanliga företag. Detta har helt eller delvis bekostats av den tyska staten med skattepengar. En kan ju undra hur detta påverkar de tyska lönerna när staten betalar de tyska företagen för att anställa.

Nu har ju inte experter hindrat Moderaterna tidigare. Men att dela på jobb och sänka arbetstiden brukar ju inte annars vara något som Moderaterna ägnar sig åt. Men vad vet vi? Snart ser vi kanske Kristersson föreslå sex timmars arbetsdag med lön motsvarande en timme.