​I fem år har bygget av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) pågått i Stockholm. En usel beställarkompetens hos alliansen i landstinget, i kombination med en övertro på privata företags effektivitet och närmast monumental oförmåga att räkna, har trissat upp priset rejält​. Den ursprungliga prislappen på strax under 15 miljarder är nu uppe i närmare 23 (ungefär lika mycket som Polismyndigheten kostar varje år).

I söndags publicerade Svenska Dagbladet (SvD) en artikel om turerna kring byggandet av NKS. Där påstår moderater att den förra regeringen varit emot NKS-affären.

Det är taffligt städningsförsök.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) uppger att hon varit emot affären hela tiden, och företrädare för den gamla regeringen påstår att Fredrik Reinfeldt med hjälp av sin stabschef Kristoffer Tamsons och statssekreterare  HG Wessberg  försökt banka vett i dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd.

Inget av det här finns, som av en slump, dokumenterat. Det enda vi vet är att Fredrik Reinfeldt lite senare utsåg Elmsäter Svärd till minister. Hon har lämnat politiken, precis som Filippa Reinfeldt och HG Wessberg.

En sak har inte lämnat politiken: notan.

Usel upphandling

Stockholms landsting valde Skanska för att bygga NKS. Skanska var det enda anbudet. Landstinget valde också en lösning där Skanska skulle ta alla banklån för bygget åt landstinget, trots att landstinget har mycket bättre kreditvärde och skulle kunnat få en avsevärt lägre ränta. Det socialdemorkatiska oppositionsrådet Ilja Batljan upptäckte misstaget och flera miljarder kronor av skattebetalarnas pengar kunde räddas. Men kostnaderna har skenat ändå.

Katastrofal brittisk förebild

Idén med så kallad Offentlig-Privat Samverkan (OPS) är att näringslivet ska betala delar av bygget. Näringslivet å andra sidan ser det som ett att tjäna grova pengar. De sistnämnda brukar vara vinnarna.

Inspirationen med NKS kommer från det brittiska sjukhuset Royal London Hospital. Sjukhuset byggdes med en OPS-lösning och öppnade 2010.

Skatteplanering

Det internationella konsultbolaget PricewaterhouseCoopers (PWC) är något NKS och London har gemensamt. Konsulten Paul da Rita har tidigare varit chef för den avdelning som hade i uppgift att sprida OPS-lösningar över världen. Därför anlitades han av landstinget med uppdrag att utreda om OPS-lösning är en bra modell. Ett ganska fiffigt sätt om man vill att utredningen ska gå åt det hållet man vill, så att säga.

PWC är även revisionsbyrå åt Industrivärlden - som äger Skanska. Genom att PWC fick sköta centrala delar av upphandlingen åt landstinget så kunde Skanska ro hem sitt hittills största byggprojekt. PWC har dessutom en lång tradition av skatteplanering. Samtidigt som PWC hade landstingets uppdrag att sköta upphandlingen med Skanska  hade bolaget uppdrag att göra skatteupplägg för Skanskas partner Innsfree i Luxemburg.

I Storbritannien är Innisfree ett kontroversiellt ämne, detta eftersom huvudägaren David Matter bekräftat att ägarna till 72 procent av aktikapitalet är baserade i skatteparadiset Guernsey - där har de förmånliga regler för kapitalbeskattning. Tillsammans med Skanska får Insfree betalt för att bygga för att bygga NKS.

Pengabål

Jodå, det blir värre - eftersom kostnaderna skenar. Byggandet av St Barts och Royal London kostade ungefär 14,5 miljarder kronor, tack vare den högra räntan kommer dock notan för skattebetaarna bli otroliga 92 mijarder kronor.

I det ursprungliga avtalet väntandes NKS kosta cirka 14,5 miljarder kronor, den siffran reviderades senare upp till 22,8 miljarder av landstinget. Men slutnotan verkar landa på ungefär 61,4 miljarder kronor,

Liksom i London är Stockholmslandstinget under besparing gällande vanlig sjukvård, och budgeten används till att betala kostnader för OPS-sjukhusen.

Flyr ansvar

Moderaterna har själva insett att de sjabblat och kostat skattebetalarna enorma pengar. Och nu försöker de låtsas som att ingen av dem var ansvariga. De drar sig inte ens för ren historierevisionism. Men faktum kvarstår: det här var deras idé, de genomförde den, de lät kostnaderna skena iväg och de är ansvariga.

Låt ingen påstå något annat.