Samtidigt som moderaternas opinionssiffror har fastnat på havets botten, passar Moderata Ungdomsförbundet på att föreslå en halvering av antalet ledamöter i riksdagen. Från dagens 350 till 175 stycken.

I en artikel på den liberala tankesmedjan Timbros hemsida skriver ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, Benjamin Dousa, att svenska riksdagsledamöter kostar för mycket pengar, och att det finns bättre saker som att lägga pengar på (som att stoppa pengar i välfärdsföretagarnas fickor kanske?). Att sänka antalet riksdagsledamöter är alltså ett sätt för staten att spara pengar.

Elitism förklädd som besparing

Men förslaget har en mörkare sida.

Enligt Benjamin Dousa leder färre riksdagsplatser till mindre populism och mer ansvarsfullhet, då det skapar större konkurrens på riksdagsplatserna. Konkurrensen tror han kommer leda till att karriärpolitiker försvinner. Men om en vänder på det så kommer  ett sänkt antal riksdagsplatser också sänka den demokratiska representationen i Sverige. Vilket bara en ungmoderat som Dousa kan tro innebär högre kvalitet på demokratin. Istället för att minska antalet riksdagsledamöter skulle en ju kunna sänka riksdagslönerna från de drygt 60 000  i månaden som gäller idag.

Ett sådant förslag skulle dock aldrig Dousa kunna lägga, han vill ju faktiskt ha en demokrati för eliten. En demokrati med hälften så många platser, men ändå säkra en fet inkomst den dag MUF-ledaren själv blir riksdagspolitiker.

I en tid då Moderaterna ligger på djupet av opinionssiffrorna, verkar det som att de tar till vilka odemokratiska förslag som helst för att garantera sin plats i den svenska riksdagen.