Skandalen växer kring alliansens skrytbygge Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Kostnaderna har rusat så pass att den rödgröna oppositionen krävde en oberoende granskning av avtalet. Alliansen lovade att granskningen skulle vara klar innan jul, men nu avslöjar SvD att den inte ens har beställts av landstingsledningen.

– Utvärderingen ska redovisas offentligt och jag hoppas att den är klar före jul. Jag är mest intresserad av att veta att allt har gått rätt till, sa Moderaterns finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl i augusti förra året.

Nu visar det sig att granskningen inte ens är beställd och Rosdahl går inte längre att få tag på. Senast vi hörde något om kostnaderna ha de stigit upp till nästan 10 miljarder kronor. NKS har nu kostat 11 000kr för varje invånare i Stockholms län, ett nytt NUON-fiasko.

Alliansen har misskött varenda steg av miljardbygget

Öste pengar på skandalbolag

  • NKS är en så kallad Offentlig-Privat Samverkan (OPS), idén är att näringslivet ska betala delar av bygget. Näringslivet å andra sidan ser det som ett sätt att tjäna grova pengar på skattebetalarna. Och nu har kostnaderna skenade rejält. År 2014 var bygget redan 10 miljarder dyare.
  • NKS har finansierats genom att byggbolag och riskkapitalbolag tagit lån på egen hand. Eftersom enskilda bolag inte är en lika säker investering för banken blev deras räntor mycket högre än om landstinget själv hade tagit lån, vilket Socialdemokraterna påpekade för de styrande i alliansen. Eftersom landstinget får betala bolagens räntor är det i slutänden skattebetalarna som får ta konsekvensen av de ofördelaktiga lånen.
  • Det internationella konsultbolaget PricewaterhouseCoopers (PWC) är något NKS och katastrof-föregångaren i London har gemensamt.  PWC (med tradition av skatteplanering) är även revisionsbyrå åt Industrivärlden - som äger Skanska. Genom att PWC fick sköta centrala delar av upphandlingen åt landstinget så kunde Skanska ro hem sitt hittills största byggprojekt.
  • Samtidigt som PWC hade landstingets uppdrag att sköta upphandlingen med Skanska  hade bolaget uppdrag att göra skatteupplägg för Skanskas partner Innsfree i Luxemburg. Innisfree är ett kontroversiellt ämne eftersom huvudägaren bekräftat att ägarna till 72 procent av aktikapitalet är baserad i skatteparadis. Tillsammans med Skanska får Insfree betalt för att bygga NKS.

Det är nu tio miljarder dyrare.

Den tidigare alliansregeringen försökte med ett taffligt städningsförsök och sa att de varit emot affären hela tiden, märkligt nog finns det inte dokumenterat någonstans. Därför är det rimligt att göra en oberoende granskning så att allt gick rätt till. En granskning som Moderaterna sa skulle vara färdig innan jul.

Men den har inte ens beställts.

LÄS MER: Hur M slarvade bort miljarder som skulle gå till sjukvården