Efter Stefan Löfvens regeringsombildning igår börjar Alliansen ångra torsdagens överdrivna attack mot regeringen där de krävde tre ministrars avgång innan riksdagens konstitutionsutskott ens fått en chans att utreda frågan.

Löfven gick med på att sparka två av dem. Den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist, vägrar statsministern göra sig av med – eftersom att han inte har begått något fel i transportstyrelseskandalen.

Beskedet gav nog alliansledarna en rejäl baksmälla. De tvingas nu gå vidare med sin häxjakt mot en av Sveriges mest populära försvarsministrar någonsin eller erkänna att de överdrev när de drog in honom i misstroendeförklaringen utan grund.

Oppositionens självutnämnda talesperson Busch Thor (KD) var snabbt ute på Twitter för att förklara att Hultqvist fortfarande borde avgå. Om det var hela Alliansens åsikt eller bara folkölspartiets påhitt var oklart i några timmar tills det kom ett gemensamt pressmeddelande.

”Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår därför.”

Inte lika tvärsäkra längre

Men redan i slutet av samma pressmeddelande märks det att de inte längre är lika tvärsäkra på försvarsministerns avgång.

”I ljuset av att frågan nu gäller ett, i stället för som tidigare tre, statsråd finner vi det däremot inte längre befogat att begära extra riksdagssammanträde. Därför kommer vi inte framföra en sådan begäran utan yrka att frågan om misstroendeförklaring avgörs när riksdagen öppnar, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning.”

Plötsligt är det inte lika viktigt att kalla in riksdagen för omröstning redan i sommar utan frågan kan tas när riksdagen öppnas i höst (trots att vår försvarsminister tydligen utgör ett hot mot rikets säkerhet). Omröstningen kommer således även ske samtidigt som Sveriges försvarsmakt genomför Aurora 17, den största övningen på över 20 år. Visst känns det som ett bra tillfälle för Sverige att stå utan försvarsminister?

Och lägg märke till den enorma brasklapp som utgör sista meningen i uttalandet. De kommer alltså inte avsätta Hultqvist om någon ny information kommer fram. Vet ni vad som brukar ge mer information om en fråga? EN UTREDNING.

Som ett brev på posten uppgav källor från både Liberalerna och Centerpartiet till TT igår att det inte var en superbra idé att ta med Hultqvist i misstroendeförklaringen. De menar också att Alliansen försöker hitta en väg ut ur den knipan de satt sig i.

Så går det när man lyssnar lite för mycket på blodtörstiga digitala ko(m)munikatörer och gör allt till ett partipolitiskt spel.Och hörni, vi glömmer inte vem som bär huvudansvaret för att skandalen ens har kunnat äga rum: Alliansregeringen som från början privatiserade hanteringen av hemligstämplade uppgifter.