Arin Karapet, moderat landstingspolitiker i Stockholm som bland annat har grundat det näringslivsfinansierade MS Paint-projektet Rödgrön Röra, tycker att kriminalitet ska stoppas genom att införa utegångsförbud. Det skrev han i en debattartikel igår vilket har upprört många.

”Jag vill att utegångsförbud ska införas i de 15 mest utsatta områdena efter klockan 21 på kvällen. Efter den tiden då måste ungdomar kunna legitimera sig. Om de är yngre än 18 år så ska föräldrarna kontaktas. Efter klockan 22 körs de till häktet. Och kan bara bli utlösta av sina föräldrar.”

Karapet påstår sig vilja göra detta för de ”hårt arbetande medborgare som försöker göra rätt för sig” i områdena  eftersom att de ”förtjänar trygghet”. Han vill låta polisen gripa deras barn utan minsta misstanke om kriminell aktivitet, bara för att en 16-åring inte hade lust att gå och lägga sig klockan nio. Men jo, det är för deras eget bästa. Vad sägs om att polisen griper brottslingar och låter resten vara?

En kan misstänka att Karapet har tittat en gång för mycket på filmserien Hunger Games, för det är bara där påhitt som utegångsförbud hör hemma. 

Utegångsförbudet i de utsatta områdena (distrikten) som Husby (Distrikt 12) och Rosengård (Distrikt 11) kommer upprätthållas av polisen (fredsväktarna). Utegångsförbudet ska dock inte gälla i Limhamn (distrikt 3) eller Östermalm (distrikt 1) där de ungas lojalitet till samhällsordningen är djupt rotad och de behöver därför inte kontrolleras lika hårt.

Utspel som det här väcker många frågor kring vad det är som händer med den svenska högern. Det fanns en tid då högern tyckte att staten inte ska lägga sig i folks liv. Nu ska hela stadsdelar låsas in i sina hem utan brottsmisstanke. Vad är det frågan om egentligen?