Det pågår ett inbördeskrig i Moderaterna i Jönköping. Och det här är en story som innehåller ALLT en kan önska sig. På några veckor har ett kommunalråd och tre andra moderattoppar lämnat partiet i protest mot att en femte partikamrat blivit utesluten. Nu startar de ett nytt ”parti” på Facebook.

Allt började när moderaten Ola Helt nominerades av Sverigedemokraterna till ordförande för ett nytt kommunalt bolag. När Helt inte avböjde nomineringen från talarstolen blev han utesluten från sin egen fullmäktigegrupp.

Som en reaktion på petningen lämnade ytterligare tre moderater partigruppen. Kommunalrådet Carin Berggren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden AnnMarie Grennhag och ordförande i tekniska nämnden Anders Jörgensson. Dagen efter hoppade även Bo Grennhag (ja, de är gifta) av. Han var ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

”Det råder ondska”

– Vi känner att det inte går att vara med i ett parti där det råder en sån ondska. Vi vill hålla ihop partiet och ägna oss åt politik, men de har bestämt sig för att göra sig av med en efter en, säger AnnMarie Grennhag till Jönköpings-Posten.

Det råder ondska i Moderaterna i Jönköping. Smaka på det.

Utbrytargruppen menar att deras avhopp beror på att de utsatts för trakasserier:

– I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade. Under samma period har det inte riktats kritik mot oss i vår politiska gärning utan det har helt handlat om personangrepp, skriver de i ett pressmeddelande.

För Alliansen i Jönköping betyder detta att de förlorar sin majoritet i kommunfullmäktige eftersom att avhopparna tänker sitta kvar på sina poster. De är bara inte moderater längre. Om de börjar rösta med oppositionen så faller Alliansens styre.

Moderaternas gruppledare, Peter Jutterström, verkar inte kommentera frågan mer än att han vill att de ska lämna sina platser.

Facebookpartiet ”Tipsa Politikerna”

De fem ”vildarna” har istället startat ett nytt ”parti.” På Facebook. Som man gör nuförtiden. 

Egentligen är det bara en Facebooksida som går under benämningen "politiskt parti". Den heter antingen ”Medborgarnas Politiker” eller ”Tipsa Politikerna”. Jönköpings-Posten har inte lyckats lista ut vilket som är det rätta namnet.

Här snackar vi förtroendeingivande. I dagsläget har sidan en följarskara på 101 personer.

En märklig historia

Vad som egentligen stämmer i den här härvan är oklart. Antingen pågår trakasserier och personkrig i Moderaternas partigrupp eller så är dessa fem nyblivna vildar rena konspiratörer. Märkligt är bara förnamnet.

Oavsett vad som ligger bakom kaoset kommer jönköpingsborna fram till valet 2018 ha ett kommunalråd och två nämndordförande som är politiska vildar. Alltså, de kommer göra lite som de själva känner för, utan att ha en partigrupp att lyssna på.

Grattis Jönköping! Det här går säkert bra.TACK till dig som tipsat oss om jönköpingmoderaternas inbördeskrig! Vi lever på våra läsares tips.

Vet du någonting kul om alliansen i din kommun eller region? Hör av dig till oss under ”Tipsa”-fliken här ovan. (Du kan vara anonym!)