De senaste dagarna har Kristdemokraterna haft några klantiga HBTQ-utspel. Och det finns säkert någon som tror att det är en slump när KD uttalar sig HBTQ-fientligt. Men vi har en lista som inte håller med. Faktum är att detta nog är den längsta lista vi har.

  • Annelie Enochsson är ingen varm anhängare av Pridefestivalen eftersom hon tror att det handlar om att man sprider löspenisar på stan. Inte heller hennes parti är särskilt bekväma med tillställningen och därför medverkade de inte 2006, 2007, 2008, 2009 eller 2010. Inte heller Göran Hägglund behagade dyka upp till partiledarutfrågningarna. De Kristdemokrater som i år finns på plats på festivalen är lite mer modernt sinnade individer som medverkar utan partiets centrala godkännande. De är enligt uppgift fyra till antalet.
  • Pridefestivalen har länge varit ett irritationsmoment för Kristdemokraterna. Dag Elfström, tidigare ordförande för KDU i Östergötland, uttryckte 2008 åsikten att Pridefestivalen är ”bland det mest homofobi-befrämjande som finns”. Han skrev detta under rubriken ”Hedonismens segertåg våldsgästar än en gång huvudstaden”.
  • Ungefär samtidigt tyckte Jan Stefansson, tidigare ledamot för Kristdemokraterna i SL:s styrelse, att stockholmsbussarna inte skulle ha regnbågsflaggor. Trots att SL sponsrade festivalen.
  • Och så var det kommunpolitikern Carina Liljesand i Göteborg som lämnade partiet efter att ha fått enormt mothugg då hon föreslagit något så modest som att Kristdemokraterna borde medverka på Pridefestivalen i Göteborg.
  • Kristdemokraterna bjöd nyligen in Stanley Sjöberg som tror att homosexualitet beror på genetiska skador (eller var det miljögifter?) till Pridefestivalen.
  • Enligt Peter Artman som är ledamot i kommunfullmäktige i Herrljunga kan homosexualitet botas med bön. Det kan också jämföras med handikapp. Men han erbjuder "korrigering" genom bön, för den som vill.
  • Kristdemokraterna i Västra Götaland tar inte avstånd från detta och har fortsatt förtroende för Peter Artman.
  • Andranamnskandidat till Uppsala läns landstings fullmäktige Lisa Walén gillade inte när Artman granskades av SVT, hon tror nämligen också att homosexualitet kan botas.
  • Det finns områden där Kristdemokraterna tidigare har stått och vacklat, som vid kravet på tvångssterilisering vid könskorrigering, satte man sedan ner foten. Tillsammans med Sverigedemokraterna är Kristdemokraterna det enda parti som tycker att den närmare 40 år gamla lagen är bra.
  • När regeringen häromåret prioriterade ned hatbrotten mot hbt-personer, trots att de ökat året innan, är det inte särskilt märkligt att anta att Kristdemokraterna var inblandade. Eller rättare sagt, Kristdemokraterna var garanterat inblandade eftersom regeringen fattar sina beslut kollektivt.