LEDIGT. Aron Modig, mannen som skrivit så många debattartiklar att han fått en medalj av Newsmill, och som också är ordförande för KDU, är i farten igen. Nu kräver han att första maj som helgdag ska avskaffas. Utspelet skulle nog vara provocerande för många om det inte varit så väldigt ogenomtänkt.

Det där får ni ägna er åt på någon annan av er lediga tid.
Skälen är två: man ska inte ha politiska helgdagar av princip. Och det är inte tillräckligt många som firar första maj för att motivera ledigheten. Det som lite slarvigt kallas för ”särintresse”.

Aron Modig föreslår, för att inte minska människors totala lediga dagar, att den politiska högtiden första maj ersätt av exempelvis konungens födelsedag. Som om en sådan högtid inte skulle vara politisk. Och varför ska inte nationaldagen, som är politisk, bort?

Modig menar att politiska högtider inte är förenligt med en pluralistisk demokrati, där inte alla sympatiserar med arbetarrörelsen. Men i sådana fall är ju inte heller religiösa högtider förenliga med en sekulär stat, och vips borde rimligen julafton försvinna. En överväldigande majoritet betecknar sig just som icke kristna.

Den invändningen har nog Modig väntat sig, och menar att det intressanta är hur många som firar högtiden. Många firar jul, även om de inte är kristna. Men å andra sidan firar många första maj, även om de inte är knutna till arbetarrörelsen. På samma sätt som man kan njuta av julledigheten utan att högtidlighålla Kristi födelse kan man njuta av ledigheten utan att bära röda fanor längs stadens gator.

Tankefelet Modig begår är just att inte begripa att helgdagar är historiska, inte politiska eller religiösa. Det är därför vi har söndagar ledigt istället för någon annan dag i veckan (kristendom). Det är därför vi har midsommar (allmänt hedniskt rusdrickande) ledigt och det är därför första maj är en helgdag (arbetarrörelsen).

Naturligtvis kan vi skrota all ledighet som inte tillräckligt många firar. Men då skulle vi baskemej aldrig få vara lediga.


Bonusmaterial: Aron Modig deltar i Kristdemokraternas förstamajfirande i Uppsala.