Det går allt annat än bra för Moderaternas flaggskepp i Stockholms läns landsting. Nu utreds det skandalomsusade Nya Karolinska för grovt vållande till annans död.

Förundersökningsledare Paul Beijnes var själv den som upprättade anmälan efter att han läst Dagens Nyheters granskning av vårdköerna på Nya Karolinska.

”Flera personer har inte fått den hjälp man har kunnat få trots att alla vet att man måste agera snabbt. Det finns ju också en tidsram för när patienterna ska ha sin operation och den är överskriden. Dessutom har patienter avlidit.”

Svårt sjuka cancerpatienter som fastnat i operationsköer för länge och när Danderyds sjukhus erbjöd sig att hjälpa till med operationer tackade Nya Karolinska nej. När sommarsemestern var slut och operationerna drog igång igen var det för sent. Patienter dog.

Men det här är bara toppen på det isberg som är Nya Karolinska.

Samma sjukhus har kastat pengar på dyra konsulter, pengar som skulle kunnat gå till att cancerpatienter får vård i tid. 257 miljoner har betalats ut till konsultbolaget Boston Consulting Group sedan 2011. Men när Dagens Nyheter begär ut underlag för alla fakturor saknas uppgifter för 57 miljoner kronor. Ingen kan berätta vad pengarna gått till.


På riksnivå litar Moderaterna fortfarande på att ingen vet vem som styr Sveriges största landsting och att allt går att skylla på Löfven. Sedan oktober förra året Irene Svenonius, finanslandstingsråd och högst ansvarig för sjukhushaveriet, en del av Ulf Kristerssons närmsta partiledning.

Moderaterna gör sig redo för att ta stockholmsvården ut i hela landet.