För snart en vecka sedan kallade vi Ulf Kristersson ”Kinberg Batra fast med kuk och fler lik i garderoben” ​i ett blogginlägg. Det var en helt ärlig beskrivning av den nyvalde M-ledaren som endast skiljer sig från sin företrädare i två avseenden – sitt kön och en historia av stulna lägenheter och stöld från stockholmarna.

Att påpeka att Kristersson är en manlig version av Anna Kinberg Batra var visst en sanning som gjorde så ont att proffstyckarhögern var tvungna att gå till attack mot vårt frikostiga könsordsanvändande. Kuk är tydligen inget lämpligt ord. Och att påpeka att Kristersson har kuk är minsann #sexism.


Att kommunikationschefen för Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro tycker att vår nivå är ”för låg” är helt ärligt bara rörande.

Alla borde skriva kuk

Igår ärades kuk-artikeln även med en ledartext av Sanna Rayman i Dagens Samhälle. Inledningsvis påpekar hon att hennes fellow högertyckare borde bli bättre på att bemöta humor med humor. Så långt kan vi bara hålla med. Om Alliansfritt skriver kuk så borde alla skriva kuk.

Men Rayman är ändå upprörd över kukbelysandet. Vi borde ju faktiskt använda oss av argument istället för att prata om politikers kön. Vi håller med! Ett tips är att Rayman läser blogginlägget hon refererar till. Där finns det argument i överflöd som alla pekar på varför Kristersson är en rätt usel statsministerkandidat.

Särskilt trist tycker hon det är att vi pekar ut just det manliga könet hos Kristersson.

”Det är så gängse att det ofta räcker det att nämna en kostym eller en slips för att ha frammanat bilden av en tom själlös drönare som borde flytta på sig, sluta prata eller knipa ihop benen på tuben.”

Det där är alltså Sanna Raymans ord om vad Kristerssons kuk innebär. Ulf Kristerssons eventuella brist på själ kan vi inte uttala oss om. Och vi vet ju alla att Herr Kristerssons manspreading endast sker i baksätet på olika taxibilar.

Vår tanke med kukpåpekandet var snarare detta: 

Om Moderaterna verkligen tvingade bort Anna Kinberg Batra på grund av hennes politik (som de så gärna påstår) borde den nya partiledaren kanske skilja sig från henne på lite fler sätt än att han har kuk. Framför allt kunde de ju undvika personer som suttit i hennes närmsta ledning och backat alla beslut hon tagit de senaste åren.

Visst, vi hade kunnat skriva att Uffe K var som Kinberg Batra ”fast med slips”. Men hur jävla kul är det på en skala?​Ps.
Kuk.