Moderaterna har sedan länge övergett Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-linje i migrationspolitiken. På helgens partistämma tog de det slutgiltiga steget över ravinens kant när de beslutade att Sverige på sikt ska verkar för att EU ska ersätta dagens asylsystem med ett kvotsystem.

I praktiken innebär detta att Moderaterna på sikt vill avskaffa asylrätten. Asylrätten innebär att det är en mänsklig rättighet att kunna söka asyl som flykting.

Någon som var extra lycklig över den nya partilinjen var självfallet Hanif Bali, moderat riksdagsledamot och partistyrelseledamot som även är känd som Moderaternas alldeles egna twittertroll och högerpopulist.

Bali konstaterar nöjt på Twitter att nu är minsann Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet eniga.

Han fick dock snabbt mothugg från Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar om att C inte vill slopa asylrätten som Moderaterna.

Jan Björklund verkar inte heller vara helt nöjd med Moderaternas omsvängning.


Men det här är ju ingenting som störtar ett samarbete lika starkt som Alliansen. Känner vi dem rätt så kompromissar de snabbt fram ett gemensamt förslag. Det står faktiskt med på dagordningen för nästa alliansmöte, strax efter punkten ”Bilda regering med fascister eller ej”.Läs mer om Moderaternas nya migrationspolitik här.