​Uppdatering: Förslaget har nu dragits tillbaka, för vidare diskussion i Utbildningsnämnden.

I den alliansstyrda kommunen Gävle begränsas nu gymnasieskolors möjlighet att erbjuda specialkost. Beslutets klubbades igenom i kommunfullmäktige häromveckan, och har väckt mycket protester.

Om en elev vill ha specialkost, måste hen ha läkarintyg. Enda problemet är att det inte går att få läkarintyg för vegankost. Inte heller för specialkost av religiösa skäl. Religion eller veganism är inga allergier, de är ett val och en livsstil, och ett mycket viktigt sådant för många elever.

”Det har blivit väldigt många olika koster”

Ordförande i utbildningsnämnden, Evelyn Klöverstedt (L), motiverar förslaget i Radio P4 Gävleborg:

”Gävle kommun och Utbildning Gävle har helt saknat riktlinjer och rutiner gällande vår kosthantering och det har gjort att det blivit väldigt många olika koster.”

Valfriheten är plötsligt inte lika viktig för Liberalerna.

Beslutet lämnar många elever ute i kylan, då de helt enkelt inte kan äta den icke-vegetariska maten. Niondeklassaren Disa Vågberg sa till Sveriges Radio:

”Att de inte tycker det är så viktigt med att man ska tänka på att inte äta så mycket kött. Att tänka på miljön, sin hälsa och på djuren. Att det inte tas på allvar.”

Genom att indirekt förbjuda veganmant i skolorna, så tvingas eleverna köpa annan skolmat. Rätt till gratis lunch i svenska skolan har därmed urholkats.

Vad har Gävlealliansen emot veganer?

Detta är dock inte första gången som Gävlealliansen visat sitt ogillande mot veganer och vegetarianer. 2013 infördes en helvegetarisk dag i veckan på gymnasieskolan Vasaskolan i Gävle. MUF i Gävle delade då ut cheeseburgare utanför matsalen.

Gävlealliansen har med andra ord inte det bästa ryktet när det gäller veganism.

Det Evelyn Klöverstedt (L) vill är att effektivisera och spara in pengar i skolan i Gävle. Men hon glömmer att även köttätare kan äta vegansk mat och att veganskt ofta är billigare. Klöverstedt begränsning av vegankost och religiöst motiverad kost blir därmed både dyrare och begränsar valfriheten i Gävle kommun. Liberalt värre.​