För en månad sedan var Jan Björklund tydlig med att Liberalerna inte är beredda att förhandla med Sverigedemokraterna eller att regera med aktivt stöd av dem. Igår kväll var det precis det partiet gjorde när de fällde den rödgröna majoriteten i Hässleholm.

Med en rösts övervikt fällde Alliansen det rödgröna styret med stöd av SD och ett lokalt parti. Liberalernas tre mandat i fullmäktige var helt avgörande.

Liberalt hyckleri

Inte nog med det. Liberalerna röstade dessutom fram SD-representanter till vice ordförande i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden.

Liberalernas markering gentemot SD från centralt håll är alltså inte att lita på.

Den mörka dalen

I boken Den mörka dalen – panorama över 1930-talet beskriver historikern Piers Brendon de tragiska händelserna som ledde fram till andra världskriget. Skildringen är både upprörande, bedrövande och hoppingivande.

En önskar att Liberalerna hade läst den.

Det är nämligen alltför lätt att glömma att liberalerna var med och möjliggjorde den nazistiska diktaturen. Samtliga liberala partier röstade för det lagförslag som gav Hitler oinskränkt makt i mars 1933. Både motsvarigheten till de svenska Liberalerna och Centerpartiet.

Lär av historien

Efter valet 2018 kommer Anna Kinberg Batra utan tvivel att försöka bilda regering, oavsett valutgång, med aktivt stöd av SD. Hon kommer inte att behöva göra ett rekordval, hon behöver inte vara populär, inte så länge hon kan säkra makten med hjälp av SD.

Idag kände sig Jan Björklund tvingad att gå ut och ta avstånd från sina lokala företrädares agerande. Frågan är hur major Björklund agerar när makten hägrar 2018.