DREAMTEAM. Att Centerpartiet har problem har inte ungått någon, allra minst den problemtyngda partiledaren Annie Lööf. I förra veckan gjorde hon oväntat sig av med sin stabschef, och nu har det blivit dags att rekrytera en ny. Lööf har nu utsett den tidigare CUF-ordföranden Magnus Andersson till ny stabschef.

Magnus Andersson: Lööfs högra hand.
Autentiskt ur CUF:s antifackliga kampanj
På två år har han gått från CUF-ordförande, kommunalråd i Solna, tjänsteman på departementet till att nu bli en av Lööfs närmaste förtrogna. I sanning en bedrift.

Vad ska då Andersson göra på sitt nya jobb för att vänta skutan? Tidigare har han mest utmärkt sig för sitt antifackliga engagemang där har visat sig brista i kommunikativt omdöme vid ett flertal tillfällen, det kanske bästa exemplet var vid Fuck Facket 4-ever-kampanjen. Något som stämplat det tidigare så löntagarvänliga Centerpartiet som direkt fientligt inställt till organiserad arbetskraft. Lööf har blivit tvungen att åka på en motvillig charmturné bland facken.

Budskapet för CUF-kampanjen var "Arbetsmarknaden är ett jävla skämt!", och målet var att utmana "Jantelagen, Socialdemokratin och alla förbannade bakåtsträvare". De tog uppgiften på allvar, för "framtiden är inte ett jävla skämt", som dåvarande ordförande Magnus Andersson så stilfullt uttryckte det. Ungdomar måste "ta plats som fan", och trots att de är "sossefierade" så tror CUF inte att de är "dumma i huvudet" och "vill bo i den sista Sovjetstaten". De använde alltså seriöst argumentet vill du ha det som i Sovjet eller!?! i något omformulerad tappning.


Demokratin skulle bejakas genom att individer bemöts "på jävligt olika sätt". Men vad var då de borgerliga gödkycklingarnas svar på att förbättra det "jävla skämtet" arbetsmarknaden? Jo, "Fuck facket 4-ever". 

När man slutligen meddelade att de skulle använda sig av clownnäsor i kampanjen undrade vi om det var CUF eller om en nazistisk gruppering återigen utgett sig för att vara CUF. Det visade sig inte vara nazisterna.

Det var verkligen CUF som låg bakom det, och det är ju sorgligt och intressant på samma gång.  Sorgtressant.

Centern kryper 4%-spärren och står för en arbetsmarknadspolitik som inte ens näringslivet sympatiserar med - och deras enda förändring sedan de senaste tio åren är att de började svära:

CUF 2010: En man i frack och clownnäsa uppmanar folk att sätta på fackföreningsrörelsen.
Vad kampanjen kostade kan vi bara spekulera i, men den som var ytterst ansvarig för kampanjen är nu Lööfs stabschef. Det är värt för oss att reflektera över, särskilt Annie Lööf. Om det kommer resultera i liknande mediala problem som de CUF hade efter kampanjen får tiden utvisa. Och som tur är har Lööf en vänstra hand och pressekreterare för att lösa alla eventuella framtida snedsteg. Denna vänstra hand är stjärnskottet Jonas Pettersson, känd för sin smygfilning av lata byggarbetare.

Pettersson försökte komma in i riksdagen 2010. Han började genialt med att kalla Miljöpartiet för fascister och jämföra SVT med Gestapo på Newsmill, och har sedan försökt göra reklam för sin blogg, bland annat här på Alliansfritt Sverige.

Sen intog han YouTube, där han satt och skrek i ett bibliotek för att sedan ge sig ut som detektiv i "verkligheten" där han avslöjar byggnadsarbetare med att "smita iväg och röka, tala i telefon eller dricka kaffe" genom att smygfilma dem under raster.

Pettersson menar att denna otroliga lathet är fackförbundens fel, och att man kan spara "hundratals miljarder" om man bekämpar dem. Allt motiveras med "begreppet produktivitet" - ett begrepp som han gravt missförstår.


Videoklippet ovan är alltså inte ett skämt. Men bland oss som ägnar mycket tid åt att driva med Centern är han en legend - och han har gjort parodierna av partiet avsevärt svårare.

För andra partiledare hade det varit ett problem att knyta den här sortens kompetens till sig. Men allvarligt talat, inte för Centern. Det gör varken till eller från. Så länge Centerpartiet inte kan svara på vad det är till för kommer Lööfs nya dreamteam inte ha någon som helst påverkan i någon riktning.