Nu har det till slut hänt, en moderat riksdagspolitiker har övergett moderaterna för gå med i sverigedemokraterna. Den som först gick över till den andra sidan heter Patrick Reslow (M) och är riksdagsledamot från Malmö. Reslow är missnöjd med Moderaternas politik alltsedan Decemberöverenskommelsen bröts förra året.

– Jag vill se förändringar, och jag vill vara engagerad i ett parti som inte ägnar sig åt spelteorier utan åt praktisk politik.

Vi från alliansfritt är ledsen att vara den första att meddela dig detta Reslow, men spelteorier är allt som ett högerpopulistiskt parti som SD ägnar sig åt.

Reslow (M) har suttit i riksdagen sedan 2010, men hans politiska bana är inte fläckfri. Han har varit en den del av de interna stridigheter som präglat Malmömoderaterna de senaste månaderna, vilket resulterade i att han tvingades bort från sin ordförandepost i Malmö i april. Vilket troligtvis hade lett till att han vid nästa val förlorat sin plats på Skånemoderaternas riksdagslista. Kanske handlar partibytet alltså mest om att säkra riksdagslönen.

Första riksdagsmannen har fallit

Det mest häpnadsväckande i detta är att, trots kritik från partiet, så vägrar Reslow att lämna sin riksdagsplats för moderaterna  Att detta är ett svek mot väljarna det håller han inte med om:

– Nej, jag tycker inte det. Jag har gjort bedömningen att jag kan fortsätta med mitt riksdagsuppdrag. Min ambition är också att sitta kvar i riksdagen efter 2018.

Moderaterna ska alltså ha en Sverigedemokrat i sin riksdagsgrupp fram till valet 2018. Den före detta moderaten måste missat den viktigaste delen i hur riksdagen funkar: Representativ demokrati - väljarna bestämmer hur många mandat varje parti har, inte politikerna.

Moderaterna är ett sjunkande skepp, och Reslow är den första riksdagspolitikern att hoppa överbord. Liberala moderatväljare går till Centerpartiet och konservativa moderatpolitiker till går till Sverigedemokraterna. I denna takt finns det varken en allians eller några moderater kvar att styra den till valet 2018.