Igår presenterade moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé Moderaternas nya förslag till kriminalpolitiskt handlingsprogram. Tiggeriförbud, förbudszoner och vistelseförbud är bara några av förbuden i förslaget.

Det finns ett talesätt som lyder ”sparka inte på den som ligger ner”. Moderaterna gör som vanligt lite tvärtom. Istället för att bekämpa fattigdomen vill de bekämpa fattiga människor. De fattar inte riktigt att hur mycket vi än förbjuder tiggeri kommer människor inte bli rikare. 

Vi på Alliansfritt har tidigare skrivit om 19 moderater som vill ha tiggeriförbud. Det är alltså inte ett nytt fenomen att Moderater vill införa ett fattigdoms förbud.

I förslaget finns även ett så kallat zonförbud:

”Ett zonförbud innebär att polisen ges möjlighet att förbjuda en person som har uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende att vistas på en viss plats, såsom på ett torg eller i ett köpcentrum.”

Vad som är ett “otrygghetsskapande beteende” är lite oklart. Räcker det med att se ut på ett speciellt sätt eller att bete sig på ett visst sätt? Gäller även förbudet mot personer som uttrycker hat mot en viss religion eller hudfärg?

Otrygghetsskapande beteende är en tolkningsfråga och det kommer bli upp till polisen själv att avgöra. Det gör att polisen själv kommer kunna förbjuda människor efter sitt eget tycke eller varför inte humör. Så mycket för den rättssäkerheten.

Vistelseförbud

“Vistelseförbud ska kunna aktualiseras för personer som har anknytning till kriminella grupperingar och som har begått upprepad brottslighet”.

Att ha ”anknytning till kriminella grupperingar” är ju en lite bättre anklagelse grund än att se lite skum ut. Men fortfarande vill Moderaterna alltså att en polis ska kunna döma folk utan att brott har begåtts. Om vi bortser från den lilla detaljen med rättssäkerhet så kan vi ju fråga oss var Moderaterna tänkt att dessa personer som inte beter sig ”tryggt” eller är släkt med fel personer faktiskt ska få befinna sig.

Moderaterna beter sig som ett barn som borde städa sitt rum men istället för att plocka upp sina leksaker lägger allt under sängen. Uppenbarligen tänker inte Moderaterna göra någonting åt brottsligheten, de vill bara flytta den. Förslagsvis till en plats där moderater själva slipper se den.