Inbördeskrig i Moderaterna, ledarskapskonflikt inom Kristdemokraterna och ett centerpartistiskt kommunalråd med imponerande högt självförtroende.

Mobbing i Moderaterna

En stor konflikt rasar inom Moderaterna i Uppsala län. 32 moderater från Uppsala beskriver i ett läckt mejl till partiledningen i Stockholm ett parti som sedan valrörelsen 2014 styrts av mobbning och härskartekniker. I centrum för kritiken står förstekommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

– Fredrik Ahlstedt har ett antal personer omkring sig som inte säger emot honom. Den som inte rättar sig i ledet blir antingen utan uppdrag eller så mobbas de ut, säger Liv Hahne, kommunfullmäktigeledamot, till Upsala Nya Tidning.

Själv känner han inte igen sig i bilden som målas upp. Han avfärdar anklagelserna som personliga åsikter. Detta gör han trots den stora mängden av vittnesmål som UNT samlat in, varav många valt att vara anonyma av rädsla för repressalier.

– Ahlstedt påverkar vem som ska sitta var. De som inte rättar sig i ledet åker ut, säger en anonym moderat.

Inbördeskriget inom Moderaterna i Uppsala kommer däremot inte som någon överraskning för partiet centralt. Detta är andra gången som partigruppen får kritik för sin maktfullkomlighet och sitt toppstyre. Trots det så har inga åtgärder gjorts.

Ledarskapskonflikt hos Kristdemokraterna

I fredags morgon annonserade Kristdemokraterna sin regionlista för valet 2018. På första plats föreslås Björn-Owe Björk, kommunalråd i Knivsta. Bara ett par timmar senare trotsade tredjeplatsaren Anna-Maria Klomp nomineringkommitténs förslag och går ut med att hon själv kandiderar till första platsen. Klomp är just nu sittande regionråd i Uppsala, och anser att hennes meriter är mer värda än Björk.

Ordförande för nomineringskommittén Jonas Segerstam säger att det var ett jämt val, men att kommittén står fast vid den fastställda regionlistan.

”Vi anser att det blir bra med Björn-Owe Björk som ledare av gruppen”

Stefan Hanna vill ta över Alliansen i Uppsala

I fredags publicerades en debattartikel av det centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hanna i gratistidningen Uppsalatidningen. Alliansfritt har tidigare skrivit om Hannas många absurda förslag såsom: Tjockisskatt, empatikurser för invandrare och att bidragsfuskare skulle bära hyenadräkt. I debattartikeln lanserar sig som kandidat till kommunstyrelsens ordförande om Alliansen vinner i Uppsala i september, en kandidatur som kommer precis samtidigt som Moderaterna är mitt i en ledarskapskris.

Vanligtvis brukar det största partiet få utse det ledande kommunalrådet efter valet. Det är dock inget hinder för Hannas högmod. I valet 2014 fick Moderaterna 19 % av rösterna och Centern bara 6,6, trots det så insisterar Hanna på att han är skickligare än sin annars hårt kritiserade konkurrent Fredrik Ahlstedt.

– Jag har mest erfarenhet av alla politiker hittills som kan kvalificera sig till kommunstyrelsen... De flesta andra politiker i Uppsala är inte i närheten av mina erfarenheter, säger han.

Det går att kalla Stefan Hanna mycket,men blygsam är definitivt inte en av dem.

Allianspartierna i Uppsala är sannerligen redo inför valåret 2018.