Centerpartiets tidigare partiledare Maud Olofsson gör en politisk comeback som debattör. Det meddelar Olofsson i helikopterjournalisten Niklas Svensson tv-program ”Bara Politik”.

”Jag tycker att vi har alldeles för mycket av slösaktighet och en skev syn på skattebetalarnas pengar. Det är ju inte regeringens eller Magdalena Anderssons pengar – det är ju skattebetalarnas pengar. Det känns ibland som att de saknar respekt för det”

Ja, där håller vi med dig Maud. Visst är det hemskt när politiker slösar med skattebetalarnas pengar?

För vem är egentligen Maud Olofsson att prata om slöseri med skattepengar? Jo, hon är den minister som var ytterst ansvarig för inköpet av ett holländskt energibolag för 53 miljarder kronor mer än bolaget var värt. 2009 godkände regeringen att det statliga företaget Vattenfalls köp energibolaget Nuon för 89 miljarder kronor. Innan affären genomfördes fick dåvarande näringsminister Maud Olofsson veta att köpet skulle innebära att Vattenfall inte skulle klara statens avkastningskrav de närmsta tio åren.

Det var ett uppenbart katastrofköp. Men det genomfördes och snart var skandalen i gång. Alla ministrar som svarade på frågor om Nuon ljög, från Fredrik Reinfeldt till Anders Borg, och när Maud Olofsson kallades till riksdagens konstitutionsutskott (det gäng som ska granska hur mycket en regering har fuckat up) så vägrade hon dyka upp.

Till Niklas Svensson säger Olofsson nu:

”Jag har aldrig dragit mig undan från ansvar”

Vad bra, då har vi ett tips! Mejla ordförande för konstitutionsutskottet (andreas.norlen@riksdagen.se) och säg att du är beredd att granskas.