​En skandal har drabbat Moderaterna i Sundsvall efter att det visat sig att kommunpolitikern Elin Nilsson (M) fuskat till sig fler medlemmar åt MUF. Hon har nu avgått från alla sina uppdrag, men hur kunde detta ske?

Hon ska enligt uppgifter ha registrerat ungdomar som medlemmar utan deras vetskap och själv betalat deras medlemsavgifter. Hennes förklaring:

– Jag har tänkt att det går snabbare att registrera om jag gör hela registreringen själv och att medlemmarna kan betala tillbaka avgiften till mig, säger hon.

Att något är enkelt betyder inte att det är rätt, det borde en erfaren kommunpolitiker veta.

Varför fusk?

Kan medlemsfusket ha något att göra med det provval som snart hålls i Sundsvall av MUF? I provvalet avgör MUF vilka politiker de vill se på Moderaternas listor inför valet 2018. Elin Nilsson har tidigare uttryckt ambitioner ända upp till riksdagsnivå, så ett par extra röster skulle inte sitta dåligt till.

Medlemsfusket hölls hemligt för resten av sundsvallsmoderaterna och upptäcktes inte förrän MUF började se någon lurt i sina medlemssiffror. Kort efteråt avgick Elin Nilsson från sina politiska uppdrag

Partikollegan och oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) hade dock vetat om det i hela två månader, men hållit det för sig själv. Frågan är då vad mer moderatledaren håller hemligt för Sundsvalls befolkning?