​Moderaterna i Stockholms läns landsting har i dagarna publicerat en ”rapport” med syfte att ge deras kritiker svar på tal. Enligt dem handlar den omfattande kritiken mot landstingsalliansen om den rödgröna regeringens försök att ”sätta en bild av att Stockholm har en sjukvårdskris”, inte alls om att Moderaterna har misskött Stockholms läns landsting i elva år.

”Vi moderater har tröttnat på dimridåerna från den rödgröna regeringen”, skriver M i rapporten.

Den svartmålning som landstingsmoderaterna har blivit utsatta för är när den fria pressen har granskat landstinget om skandaler som världens dyraste sjukhus Nya Karolinska Solna, misslyckade strumpupphandlingar, privata kvinnokliniken som tar mer betalt ju mer de skär i kvinnors underliv och förlossningskrisen.

Fast de kallar rapporten för “landstingets” handlar det alltså om partiets ”rapport”, som innehåller noggrant utvald statistik som ”Stockholm har bäst utbud av primärvård” och att ”Stockholm har landets största andel privata vårdgivare inom specialistvården”. Metoden brukar kallas för cherrypicking, en tendens att vi omedvetet (eller medvetet, som här) väljer källor eller siffror som bekräftar våra egna uppfattningar. Landstingsmoderaterna väljer att plocka russinen ur kakan, att bara visa statistik som visar Stockholms läns landsting i okej ljus och några S-styrda landsting i dåligt ljus. Och det är självklart ganska vanligt i politiken*, men till och med vi tycker att det är  lite väl magstarkt att kalla journalistiska granskningar av landstinget för fake news?

Det är högst oklart hur Moderaternas rapport skulle vara mer relevant ”fakta” och bättre bevis på sjukvårdens kvalitet i Stockholm än granskningar journalisterna har gjort. Moderaterna skriver att beskrivningen av Stockholm som ett landsting i kris handlar om rödgrön svartmålning, men egentligen var det Expressen som först skrev om privata gynmottagningen Ultragyn som får betalt ju mer de skär i kvinnor. Det var Svenska Dagbladet som har i flera år granskat världens dyraste sjukhus Nya Karolinska Solna. Det var SVT som granskade Stockholms läns landsting upphandlingar, till exempel stödstrumpor som kostade 6000 kronor. Det var Sveriges kommuner och landsting som hade räknat på att Stockholms läns landsting har Sveriges dyraste vård, och att SLL är på plats 15/21 när det gäller kvalitet.

Moderaterna har till och med köpt Instagramannonser för att sprida rapporten.

”Vi vill också slå hål på en rad myter som framför allt den rödgröna regeringen har spridit i olika medier. Väljarna förtjänar en mer rättvisande bild än den som Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet sprider, i hopp om att dölja sitt eget misslyckande i vårdpolitiken.“

Rapporten slutar med en lista på ”rödgröna myter”, diverse skärmdumpar på artiklar, tweets och debattartiklar som Moderaterna tycker visar landstinget i dåligt ljus. Och det är förstås elakt att vara så kritisk mot makthavare som har styrt landstinget i 11 år. Men att kalla riktig journalistik och en rapport av Sveriges Kommuner och Landsting för “fake news” eller någon slags rödgrön parallell verklighet är faktiskt Trumpfasoner på riktigt.

*(Ett annat exempel på cherrypicking är Alliansfritt Sverige. Vi kallar dock inte våra texter för fakta eller journalistik.)