Anna Kinberg Batras flört med Sverigedemokraterna straffade sig snabbare än en moderat kan säga ”valfrihet”. Moderaterna störtdyker i opinionsmätningarna och förtroendevalda lämnar partiet.

Partiets gruppledare på Gotland, Simon Härenstam, meddelade igår att han lämnar alla sina uppdrag. Han kommer även säga upp sitt medlemskap i Moderaterna. För honom är SD-samarbetet oacceptabelt.

”Det är ett främlingsfientligt parti med rasistiska rötter. Det har även Anna Kinberg Batra sagt, att det är ett rasistiskt parti. Att gå från den inställningen till att säga att man vill bilda en alliansregering med stöd av SD, det är inte tänkbart.”

Många har misstänkt att den moderata partiledningen valt att närma sig Sverigedemokraterna på grund av opinionssiffrorna. När fascistpartiet lockat till sig moderata väljare såg de ingen annan utväg än att öppna upp för extremhögern. Härenstam tycker att samarbetet innebär att partiet går ifrån sin värdegrund.

”För mig är det inte avgörande hur vi ligger till i opinionen – det här är en värdegrundsfråga. Värdegrundsfrågor är inte sakpolitik. Om vi ändrat oss i kärnkraftsfrågan hade jag kunnat hantera det. Men värdegrundsfrågor kompromissar man inte med, där har man en stabil grund som man tycker är rätt eller fel.”

Sverigedemokraterna går sakta om Moderaterna som andra största parti och förtroendet för partiledningen bland medlemmarna är osäkert. Frågan är om Anna Kinberg Batra kommer förstå sitt misstag innan även Centerpartiet går om Moderaterna i opinionsmätningarna.