Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, tycker att regeringen gör för lite för att få unga och nyanlända i arbete. Eftersom att de inte tvingar folk att plocka bär, en reform som hon utarbetade imorse mellan tandborstningen och kaffet.

Problemet är att vi inte har några krav på nyanlända och ungdomar att plocka bär. Vi har stora integrationsproblem. Tvinga då människor att plocka bär, och gör så att man inte får ersättning om man inte tar jobb som finns.”

Ja, ni läste rätt. Svantesson (som själv la exakt noll förslag under sin tid som arbetsmarknadsminister) påstår att Sveriges integrationsutmaningar ska lösas genom att tvinga nyanlända att bli bärplockare.

Svantesson kunde välja vilket lågkvalificerat jobb som helst i sitt exempel. Men hon valde bärplockare. Yrket som det finns skandalrubriker om utan dess like. Varje sommar får vi läsa hur bärplockare utnyttjas genom låga löner och dåliga arbetsförhållanden – en perfekt integrationsmöjlighet i Moderaternas ögon.

Sen 2014 finns det ett kollektivavtal för bärplockare i Sverige, men förhållandena för bärplockarna är fortfarande inte bra. Förra sommaren tjänade bärplockare i Söderhamn 9 kronor/kilo, vilket omvandlat till en månadslön innebär ungefär 9000 kronor. Det är långt under de 19 000 kronor i månaden som kollektivavtalet kräver.

Bärplockning är bara aktuellt under vissa månader. Vad nyanlända ska tvingas göra resten av året har inte Svantesson gett besked om.

Men Moderaterna har verkligen satt fingret på någonting här. Varför ödslar politiker tid på utbildningsinsatser och annat tjafs när de kan skicka ut folk i skogen istället?