REFERENSVÄRDEN. Här ska ni få se på kreativ statistikanvändning! De moderata riksdagsledamöterna
Betty Malmberg och Camilla Waltersson Grönvall sätter nån form av nytt rekord:
Fig. 1: En ökning enligt moderat statistikteori
När riksdagen debatterade frågan om att inte längre låta skattemedel bekosta utbildningen för utländska studenter, höjdes röster från Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att införandet av avgifter skulle slå ut svensk högre utbildning från den internationella arenan. De hade fel - antalet ansökningar har i stället ökat. Hittills är det hela 63 000 internationella studenter som har sökt till svenska mastersprogram, drygt 15 procent fler än i fjol.
För att förstå vidden av Malmbergs och Waltersson Grönvalls ohederlighet kan man vända sig till Verket för Högskolestudier:
– Visst är det positivt att antalet behöriga sökande och antagna ökar efter bottennoteringen 2011, säger Andreas Sandberg, chef för VHS produktionssamordning. Men antalet antagna nu är mindre än hälften av vad det var före introduktionen av avgifter. Och antalet behöriga sökande är ungefär en tredjedel jämfört med siffrorna för 2010.
Fantastiskt vad man kan åstadkomma genom att låtsas som att världen inte existerade före 2011. Bonusmaterial: Ämnet rör antalet ansökningar, inte hur många utländska studenter som faktiskt kommer till Sverige.