Moderaterna ligger ännu en gång under 20 procent i opinionsmätningarna. I Expressen/Demoskops undersökning som presenterades i början av februari hamnade Moderaterna på 18,5 procent. I gårdagens undersökning ​från SVT/Novus fick partiet 19,1 procent. Hur låga siffror behöver Kinberg Batra för att förstå att moderata väljare inte vill ha Sverigedemokraterna som att stödparti? Eller som trenden ser ut nu – bli stödparti åt Sverigedemokraterna.

I en artikel som Expressen publicerade idag uttalar sig flera moderata företrädare om det totala kaoset som just nu råder i partiet, där ingen vet vad den andra gör.

”För ett par månader sedan var Sverigedemokraterna nazister – och nu ska vi samarbeta”, säger en moderat företrädare.

M-företrädare i Skåne ifrågasätter partiledningens närmande till Sverigedemokraterna. Många tycker att det är obegripligt eftersom man i Skåne är vana vid att se Sverigedemokraterna i de kommunala församlingarna. De är inga att hålla i handen. Det går inte att lita på dem, hävdar en M-källa.

”Partiledningen har ingen aning om vart man är på väg. Samtidigt är det väldigt "skitnödigt" och lågt i tak internt”, hävdar en tidigare M-minister.

Kinberg Batra säger något i media och partisekreteraren Tomas Tobé tvingas springa efter för att försöka reda ut allt som partiledaren har sagt.

”Jag har hållit tillbaka för att Moderaterna är störst. Är man störst måste man också vara snäll”. Det sa Anna Kinberg Batra i ”Efter 10” i TV4 igår.

Är det verkligen för att Kinberg Batra och Moderaterna varit snälla som det går utför? Att Kinberg Batra öppnat upp att sänka regeringen genom en alliansbudget med stöd av Sverigedemokraterna kanske har påverkat partiet.

Frågan Moderaterna bör ställa sig och förmodligen redan ställer sig – är Anna Kinberg Batra den person som kan leda partiet till en valseger 2018? Vi tvivlar. Men vi gråter inte floder för det.