Moderaternas partistyrelse föreslår en trängselskatt på tåg. Moderaterna vill att det ska bli dyrare att åka tåg i rusningstid, alltså när folk vill åka tåg – när de ska åka till jobbet på morgonen och hem på kvällen. Visst, det låter som ett dåligt skämt – precis som Moderaterna har låtit på sistone.

Partiet vill också skrota planerna på höghastighetståg. Frågan om höghastighetståg har länge varit en intern strid inom Moderaterna, och den var Alliansens stora gröna vallöfte 2014. Istället föreslår Moderaternas partistyrelse en ökad maxhastighet på motorvägarna för bilister.

Hur tänker Åka SUV till Mall of Scandinavia-partiet Moderaterna? På partistyrelsensen förslag står det att

”[b]yggandet av nya stambanor för höghastighetståg är ett exempel på ett mycket olönsamt infrastrukturprojekt som riskerar att tränga ut andra nödvändiga investeringar”.

Man skulle nästan tro att de pratar om Arlanda Express, “Statens sämsta affär någonsin”.

M-partistyrelsen vill förstås se förbättringar för landets bilpendlare. Det är högst oklart hur dyrare tågtrafik ska underlätta för bilister.

Just nu är Arktis tidvis 25 grader varmare än normalt, men visst är det viktigare med smidigare och billigare privatbilism än hållbar infrastruktur för alla.