Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson skrev i torsdags kväll en debattartikel om att regeringen måste redovisa kostnaderna för flyktingarna.

”Vi har haft en tendens att inte prata om invandringens kostnader. Vi skulle inte låta något annat område öka i kostnader så dramatiskt utan att vi följer upp det” säger Elisabeth Svantesson.

Den stora frågan i det här läget borde väl inte vara om vi har diskuterat invandringens kostnader utan om Svantesson har levt under en sten de senaste åren.

Men Elisabeth Svantesson har rätt. Det kostar samhället att hjälpa människor som flyr från krig och konflikt. Men i längden är vi rätt körda utan invandringen. Hela välfärden skulle stanna eftersom att vi föder inte barn så snabbt som det kommer behövas folk i framtiden som kan ta hand om de äldre. Som en bonus kan vi tänka på hur mycket vi i slutändan kommer tjäna på alla de som kommer i arbete, betalar skatt och gör rätt för sig.

Men när vi ändå pratar om kostnader som ökar dramatiskt, how about Nya Karolinska sjukhuset? Världens dyraste sjukhus, och Moderaternas flaggskepp, som har nya problem varje vecka. Som lägger en kvarts miljard kronor på konsultkostnader och 1,2 miljoner på att byta en dörr.

Ska vi kanske också mäta kostnaderna för alla svenska barn som får gratis grundskola, gratis gymnasieutbildning och avgiftsfri universitetsutbildning för att sedan flytta från Sverige och inte vara med och betala för det de tagit del av? Ska vi skicka en räkning på ett par miljoner till de som flyr landet för att slippa skatt? Eller när vissa *host* Svenskt Näringslivs tidigare ordförande Leif Östling *host* skatteplanerar? Eller ska vi inte ta tillbaka de 15 miljarder som välfärdsföretag tagit ut i övervinster?

Ja sen finns det ju redan ett system för att ta reda på vad staten lägger pengarna på, det kallas ”budget”.