Efter några veckor där internet har fyllts med berättelser om hur kvinnor – överallt – blivit utsatta för sexuella övergrepp, trakasserier, hot och hat har det blivit tydligt att män som inte respekterar kvinnor finns överallt. Den gemensamma nämnaren verkar vara just att de är män. Inte sällan män med makt.

Moderaterna har inte riktigt fattat den galoppen och istället för att faktiskt lyssna på berättelserna så tar de armkrok med högerextremisterna på internets mörka delar i kampen om att flytta fokus från alla etniska svenska män mitt i livet.

Med Tomas Tobé i spetsen kräver de att Brottsförebyggande rådet ska få i uppdrag att kartlägga bland annat våldtäktsmännens ”ursprung”.

Den tidigare partisekreteraren och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé säger till TT:

”Det är viktigt att lära oss mer om vem som begår brott, det kan handla om ålder, men även ursprung.”

Visst är det viktigt att veta vem som begår brott. Vi vet till exempel att 97 procent av de som misstänktes för sexualbrott 2016 är män. För Moderaterna verkar det dock vara viktigare att bekräfta den skeva världsbild som alldeles för många har att ursprung skulle vara en huvudkomponent vid sexualbrott.

Hur mycket de moderata männen än försöker peka på att det är ”någon annan” som är den onda våldtäktsmannen så har #metoo lärt oss någonting – sexualbrotten begås av män. I Danderyd och Tensta. I Kiruna och Karlskrona. Av skådespelare, av kollegor. Av sambor och chefer. Av tränare och restaurangbesökare. Överallt.