MÖRKLÄGGNING?. Nu visar det sig att ingen vet hur ekonomin ser ut för de som utförsäkrats. Försäkringskassan har inte fått något regeringsuppdrag att följa denna utveckling. Slump?

SR-rapporterar:
Nu är det inte längre någon som vet hur de utförsäkrades ekonomi ser ut.

– Vi har valt att prioritera andra uppdrag vi har haft till regeringen bland annat. Vi har fokuserat på att följa hur många som har lämnat sjukförsäkringen och hur många som har gått över till Arbetsförmedlingen, säger Magdalena Brasch som är ansvarig för Försäkringskassans analyser.

Efter ett år med regeringens nya sjukförsäkring har cirka 42 000 personer utförsäkrats och erbjudits plats i Arbetsförmedlingens arbetsintroduktion i stället. Inför förändringarna var det många som oroade sig för hur ersättningen skulle bli i det nya systemet, men i december 2009 lämnade dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin lugnande besked.

– Majoriteten av dem som nu lämnar sjukförsäkringen kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än vad man hade när man var sjukskriven, sa han då.

Är det någon som kommer att få mindre pengar?

– Ja, det finns tyvärr ett mindre antal personer som inte har en sjukpenninggrundande inkomst, och det beror i många fall på att man faktiskt inte har haft en lön tidigare, och de kommer dessvärre att få något mindre. Men det handlar om ett tusental personer.

Men det handlade om många fler, visade det sig. Av de första 12 000 som började arbetsintroduktionen var det 5 400 personer som fick mindre pengar än tidigare.

61 procent fick lika mycket eller mindre än de fått i sjukförsäkringen. Vad resten av de 42 000 som utförsäkrades förra året får i ersättning vet man alltså inte. Magdalena Brasch ser inget konstigt med att regeringen inte har frågat efter siffrorna.

– Nej, jag tror inte att det finns någon baktanke med att vi inte fått något uppdrag kring det här, utan vi har fått andra uppdrag och vi har prioriterat de regeringsuppdrag vi har haft.

Ja du. På vilket sätt har regeringen ett intresse av att de utförsäkrades ekonomiska situation döljs? Kan det ha och göra med att det var orsaken till att de förlorade majoriteten? Det kan också vara en slump.

Foto på förstasidan av Johan Ödman.