Efter morgonens presskonferens är det är dags att börja spekulera i vem som kommer bli Moderaternas nästa partiledare. Först ut var Ulf ”tar lägenheter från utsatta kvinnor” Kristersson. Nu går vi vidare till nästa person på listan: Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Enligt Expressen är Svantesson favoritkandidat bland de som ligger bakom petningen av Kinberg Batra.

Livets ord och Ja till Livet

Den tidigare Livets ord-medlemmen blev arbetsmarknadsminister i Reinfeldts regering 2013, något som hyllades av abortmotståndarna i ”Ja till Livet”. Organisationens ordförande var glad att någon som är ”pro-life” tar sig fram på karriärstrappan. ”Pro-life” är något abortmotståndare gärna kallar sig för att skyla över deras ständiga nedvärderande av kvinnors liv.

Innan hon kom in i riksdagen 2006 var Svantesson informationssekreterare i Ja till Livet och 1995 demonstrerade hon på Stockholms gator mot abort.

För att försäkra sig om att vi får bingo i konservativitet gillade Svantesson inte heller när samkönade äktenskap blev en grej. Först tog hon strid för nej-sidan på Moderaternas stämma 2007. I riksdagens omröstning om könsneutrala äktenskap gick Svantesson sedan emot den moderata partilinjen och avstod att rösta.

”Svenska värderingar”-tjafsets urmoder

Svantesson är även arkitekten bakom Moderaternas förslag om att införa ett ”svenskkontrakt” för människor som invandrat till Sverige. Hon pratade om ”svenska värderingar” innan det var coolt helt enkelt.

Noll förslag som minister

Efter valet 2014 har hon som arbetsmarknadspolitisk talesperson kommit med briljanta idéer för att minska arbetslösheten. Som att vissa (unga och nyanlända såklart) ska tvingas in i sommarsveriges mest skandalomsusade låglöneyrke – bärplockning.

Själv gjorde hon inte mycket mot arbetslösheten. Exakt ingenting faktiskt. Under sin tid som arbetsmarknadsminister la Elisabeth Svantesson inte fram ett enda förslag till riksdagen. Noll. Zero. Nada.

Med Svantesson som statsministerkandidat riskerar vi å ena sidan en ”Ja till Livet”-lojal statsminister. Men vi behöver åtminstone inte oroa oss för att Moderaterna skulle rycka upp sig och börja leverera politik istället för spelteorier.