HANDLINGSKRAFT. I tider av kritik gör Moderaterna det de gör bäst: de tillsätter arbetsgrupper för att visa på handlingskraft. Idag presenterades ordföranden för partiets arbetsgrupp för plattform till EU-valet: riksdagsledamoten Hans Wallmark.

Han är inte ensam att leda en arbetsgrupp.

I höstas hade vi Caremahärvan, där Moderaterna var minst sagt inblandade. Lösningen för att dämpa kritiken blev att tillsätta en arbetsgrupp för äldrevården under ledning av riksdagsledamoten Mats Gerdau.

Efter en tids välfärdsdebatt tillsatte Moderaterna i februari en välfärdsgrupp under ledning av finansmarknadsminister Peter Norman.

Senare samma månad, efter en jobbig debatt om barnfattigdom, blev det en arbetsgrupp för barnen, under ledning av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson - samme man som utförsäkrar  de fattiga barnens föräldrar.

I början av mars hade Moderaterna fått omfattande kritik, inte minst på jobbfronten. Fredrik Reinfeldt skrev på DN Debatt att han skulle tillsätta fem nya arbetsgrupper ”för att utveckla politiken inom ett antal prioriterade områden”.

Dessa fem tillsattes; miljö, brottslighet, ekonomi, utbildning och ytterligare en välfärdsgrupp.

Kritiken tystnade inte, så Moderaterna sökte en lösning. De fastnade slutligen för det osökta alternativet att tillsätta en arbetsgrupp, helt utan syfte utöver att ”klargöra partiets viktigaste prioriteringar”. Detta alltså mindre än tre veckor efter att ha tillsatt fem arbetsgrupper på ”ett antal prioriterade områden. En arbetsgrupp för att prata om alla de andra arbetsgrupperna, helt enkelt.

Och hur går det för arbetsgrupperna? Med devisen roligast vinner kommer den moderata valkampanjen ha viss uppförsbacke:
På bilden ser vi partiledningen diskutera att sedan 2006 är över 200 000 fler i arbetsgrupp. Arbetsgrupplösheten ska enligt prognosen ligga på 5% valåret 2014.